dimecres, 29 de maig del 2019

Tres boles a Estació Tarragona

"El director de les obres de l’estació de Tarragona, de la línia 3, José Luis Carcedo Vidal tenia aficions artístiques, com a hobby personal. Apart d’enginyer, era un artista de formació autodidacta, no vinculat a cap grup i que mai va fer cap exposició. Va aprofitar per posar una obra seva en una gran paret nua que quedava al vestíbul de l’estació de Tarragona. La paret està pintada de color molt fosc, quasi negre i sobre ella hi ha tres figures geomètriques idèntiques de forma quadrada amb els costats còncaus. El perfil està format per claus en els que s’entrellacen fils d’acer per formar una teranyina que visualitza quatre formes convexes interiors sobreposades. Al centre de cada quadrat hi ha una semiesfera metàl·lica amb diferents graus de relleu en cadascun: menys de mitja esfera el de l’esquerra, una semiesfera perfecta el central i més de mitja esfera el de la dreta. En l’origen l’autor la va signar a la part inferior esquerra de la paret, però en ser repintada aquesta posteriorment, es va cobrir la signatura i ara no consta enlloc el nom de l’autor. A més el color original era completament negre, que era el preferit de l’autor.
L’obra ja era acabada quan es va inaugurar aquesta estació el 15 de juliol del 1975, amb tot el tram de línia 3 entre Sants-Estació i Paral·lel. La inauguració la van fer els prínceps Joan Carles i Sofia, junt amb el tren de l’aeroport."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Tèxtil i alumini







Més informació:
José Luis Carcedo Vidal (Madrid 1912-1991). Enginyer d’Obres Públiques. Va començar com ajudant d’Obres Públiques i durant els seus primers anys de professió va impartir classes de Geometria Analítica a l’Acadèmia Iribas, de Madrid, el que li va permetre prosseguir els estudis superiors. Quasi tota la seva vida va treballar a la segona Jefatura de Ferrocarriles i va intervenir en el disseny de diverses obres encara existents, com el tren de l’estació de Sants a l’aeroport del Prat, l’estació de RENFE a Girona (amb la plaça d’Espanya, que hi ha al davant) i diversos trams del metro de Barcelona. Fill del gravador Primitivo Carcedo, autor dels esbossos de les medalles commemoratives a la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre, va heretar d’ell les afeccions artístiques, i les va desenvolupar d’una manera autodidacta i privada. Simultanejava la professió d’enginyer amb el disseny de mobles i altres elements decoratius, al que incorporava les idees dels moviments estètics d’avantguarda que l’atreien. També es va dedicar a la decoració integral d’habitatges, d’Oficines, d’estudis i d’espais d’ús públic, alhora que en un nivell més privat desenvolupava la seva creativitat artística a través de dibuixos, retrats i caricatures de persones del seu entorn. En una de les estacions de la línia 3, la de Tarragona, les obres de la qual va dirigir, hi va deixar la única obra pública seva que ha quedat, una escultura monumental molt interessant que trasllueix una mica una de les activitats que realitzava, el disseny industrial de finestres. Les seves filles han seguit totes la carrera artística, una com a restauradora de mobles, l’altra com a imatgera i la tercera com a pintora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada