dilluns, 20 de maig del 2019

Esgrafiats de Picasso

"L'arquitecte Xavier Busquets era amic del pintor Pablo Picasso i, quan va guanyar el concurs per construir la nova seu del Col·legi d'Arquitectes, va tenir una pensada: demanar-li una obra per a la façana. Picasso es va engrescar i va dibuixar tres cartrons, un per a cada un dels carrers on donaria el nou edifici: Arcs, Capellans i la plaça Nova. Per al primer va fer el fris dels Infants, per al segon va dibuixar el fris de la Senyera, amb una al·legoria de les colles de Sant Medir i dels cors de Clavé, i per al tercer, que era el central, el fris de l'Alegria, amb balls populars i les palmes i palmons de Diumenge de Rams. També va fer dos dibuixos més per a l'interior de la primera planta del nou edifici col·legial.
El 15 d'octubre de 1960 els cartrons amb els dibuixos estaven llestos. Picasso va suggerir el nom de l'artista noruec Carl Nesjar per realitzar l'obra, ja que havia fet una cosa semblant amb dibuixos seus per a l'edifici del govern a Oslo. El treball es va fer sobre pedra negra de basalt coberta per formigó. El doll de sorra que Nesjar va projectar amb fúria sobre el formigó deixava al descobert les línies negres que conformarien el fris de Picasso. Nesjar va trigar sis mesos a acabar l'obra, que també es va veure embolcallada de polèmica, tot just inaugurada el maig de 1962.
Una versió no desmentida parla d'una visita de l'arquitecte Busquets, vestit amb l'uniforme de la División Azul, al bisbe de Barcelona per aturar les crítiques de l'Església, fonamentades a tolerar l'obra d'un comunista ateu -Picasso- a la mateixa plaça de la catedral. La polèmica es va anar apaivagant amb el temps. El fris va ser restaurat l'hivern del 2001 i Nesjar va tornar per explicar la història viscuda. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:formigó blanc, amb àrid negre a la massa, desbastat amb raig de sorra a pressió

Fris de l'Alegria
Detall del Fris de l'Alegria
El fris situat a la part central permet contemplar des de la mateixa plaça Nova, representa la tradició dels castellers i el diumenge de rams amb els seus corresponents palmes i palmons.
Fris dels Infants
Detall del Fris dels Infants
El fris de la senyera, situat al carrer Capellans. Representa Els cors de Clavé, organització de corals fundades per Josep Anselm Clavé durant el segle XIX per tal d'elevar la cultura dels obrers mitjançant la música i el cant.


Fris de la Bandera o de la Senyera

Detall del Fris de la Bandera

A l’interior de l'edifici, a la cara interna del carrer dels arcs hi aniria el Fris dels Arcs

A l'interior, a la cara interna del carrer de Capellans, el Fris de la Sardana
Carl Nesjar treballant en una façana del COAC,font:ara.cat

Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
Pablo Ruiz Picasso, font:wikipedia
Més informació Carl Nesjar
Larvik, Noruega, 1920 - Oslo, 2015 és un artista actiu des dels anys 1940. Ha treballat en pintura i gràfics així com en fotografia, però és més conegut per les seves fonts per a qualsevol estació (gel i aigua) i la seva llarga cooperació amb Picasso entre 1956 i 1971. Formava part de l’ambient que va ajudar l’art abstracte a trobar el seu lloc a Noruega a finals dels anys 1950 i també va tenir una contribució significativa en aconseguir el reconeixement de la fotografia com a forma d’art a Noruega als anys 1970.
font:op.no
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada