dissabte, 18 de maig del 2019

Medallons Alfons V d'Aragó i Isabel II

"Per recordar els dos monarques que van fer possible l’existència de la universitat a Barcelona, Alfons V d’Aragó i Isabel II, hi ha la seva efígie esculpida en dos medallons col·locats al frontispici de l’edifici projectat per l’arquitecte Elies Rogent.
Alfons V havia autoritzat la creació de la primera universitat a Barcelona, a petició del Consell Municipal, per privilegi concedit des del regne de Nàpols, on es trobava el 3 de setembre de 1450. La derrota catalana a la guerra de Successió va suposar el tancament de la Universitat de Barcelona i el seu trasllat a Cervera, on va romandre fins que el 22 d’agost de 1842, durant la regència d’Espartero, es va autoritzar el retorn de la universitat des de Cervera a Barcelona. Les classes es van donar de moment en diversos locals ja existents, fins que el 1863, sota el regnat d’Isabel II, va començar la construcció de l’edifici projectat per l’arquitecte Elies Rogent, on el curs 1870-71 es van començar a utilitzar algunes aules.
Els medallons d'Isabel II i Alfons V van ser realitzats respectivament pels germans Agapit i Venanci Vallmitjana, escultors predilectes d’Isabel II, igual que les cinc escultures que hi ha en unes fornícules del vestíbul de la mateixa Universitat, dedicades a Alfons X, Lluís Vives, Raimon Llull, Sant Isidor de Sevilla i Averrois. Els medallons van quedar col·locats el 14 de març del 1876, un any abans de la visita que hi va fer Alfons XII."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pedra
Frontispici de l’edifici projectat per l’arquitecte Elies Rogent



ELISABET.II.H.R.BARCIN.ACAD.RESTITUIT - ISABEL 2a REINA D'ESPANYA VA RESTITUIR LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

ALPHONS.V.ARAG.R.BARC.ACAD.CONDIDIT - ALFONS 5è. REI D'ARAGÓ VA CONCEDIR LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

Més informació Wikipedia Alfons V d'Aragó El Magnànim
font:wikipedia
Més informació Wikipedia Isabel II
font:wikipedia

Més informació Universitat de Barcelona - Elies Rogent
Més informació Wikipedia Elies Rogent
Elías Rogent i Amat, font:wikipedia
Agapito Vallmitjana i Barbany, font:sites.google.com
Més informació Wikipedia Venanci Vallmitjana i Barbany
Venanci Vallmitjana i Barbany, font:ssantabenavente.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada