dimarts, 21 de maig del 2019

Creu de Santa Anna

"Encara que el monestir gòtic de Santa Anna ja existia al segle XIV, la creu que ara es troba davant de l’església data del 1608 i procedeix d’Almatret, un poble del Segrià.
Al capitell es pot llegir: “1608 iso esta crus Joan Molist” - 1608 va fer aquesta creu Joan Molist. Les imatges que reprodueix corresponen a santa Bàrbara, sant Pere, sant Pau, sant Joan Evangelista, sant Jaume, sant Isidre, sant Roc i santa Cecília. La creu ha sofert diversos actes vandàlics. El 1992, amb una llamborda van trencar un dels braços, però es va reparar. El dilluns de Pasqua de 2000 un parell de joves immigrants s’hi van gronxar i un tros de pedra va ferir el cap d’un d’ells.  El fet va acabar als tribunals per denúncies mútues. Mentrestant, la creu malmesa va ser retirada i el municipi d’Almatret la va reclamar. El bisbat de Barcelona va accedir a tornar la creu que, certament, havia estat marcant el terme municipal d’aquesta població del Segrià fins la guerra civil.
Actualment, i des del desembre de 2005, una rèplica fidel d’aquesta creu torna a presidir la plaça major d’Almatret d’on era originària i que les vicissituds iconoclastes de la Guerra Civil varen aconsellar l’escultor Apel·les Fenosa (1899-1988) fer-la retirar i protegir-la a Sant Cugat. Cal no oblidar que aquest tipus de creu en el Maestrat o en les comarques de Castellò s’anomenen peiró i en segons en quines poblacions s’empra el localisme “prigó”."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pedra calcària





Més informació http://www.almatret.cat/turisme
Creu de terme del municipi d'Almatret, font:http://segriasec.org/turisme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada