diumenge, 19 de maig del 2019

Escultura Encaix

"A les víctimes dels bombardeigs de 1937-1939
L'abril de 2003 ha estat inaugurada l'escultura de Margarita Andreu com a homenatge a les víctimes dels bombardejos aeris feixistes durant la Guerra Civil espanyola entre 1937 i 1938. El lloc on ha estat situada recorda que el març del 1938, a l'alçada de la Gran Via de les Corts Catalanes, on se situa l'escultura, unes bombes van fer esclatar al centre de Barcelona una furgoneta que estava transportant material explosiu militar.
La idea de construir un monument es remunta a l'any 1988 (quan M. Aurèlia Capmany era regidora de Cultura) i està impulsada definitivament per la Regidoria de Drets Civils amb la col·laboració d'una agrupació cívica que treballa sota el lema “Recuperem la memòria, treballem per la pau”. En aquest sentit, sembla emblemàtic que hagi estat inaugurada l'any que Espanya participa a la guerra contra l'Iraq.
"És una escultura que proposa preguntes als ciutadans: el que es percep és un equilibri inestable, un joc de llum, una estructura oberta que no intenta fer diferències entre guanyadors i vençuts, oferint al mateix temps un espai de reflexió. L'obra és una estructura abstracta que crea un espai intern i es compon de vuit barres d'acer inoxidable inclinades amb una alçada de deu metres.
La relació entre les línies porta a la idea del desconcert interior, del caos que poden aportar els moments tràgics i de canvi. Margarita Andreu intenta donar-nos un missatge positiu titulant la seva escultura Encaix, on la vida sembla tenir la possibilitat de continus ajustaments.
El conjunt de l'escultura evoca els precedents treballs fotogràfics de l'autora i, en particular, aquells sobre els rellotges de sol: hom pot pensar en tota l'escultura com un marcador del temps, en un lloc específic, que a cada moment troba el seu equilibri. Aquesta imponent escultura, però, ens permet distintes visions sigui pel que fa al lloc des d'on es miri com en el temps. L'escultura sota la llum solar canvia al llarg del dia i de les estacions: les barres inclinades d'acer reflecteixen els colors del cel i de tot el que l'envolta."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:acer inoxidable







Els bombardejos aeris de Barcelona de març de 1938 es van produir els dies 16, 17 i 18 en el context de la Guerra Civil espanyola, per part de l'aviació legionària italiana i aviació alemanya des de les seves tres bases a Mallorca (Illes Balears), causant entre 880 i 1.300 morts i entre 1500 i 2000 ferits entre la població civil. Les xifres oficials de l'ajuntament de Barcelona van assenyalar 875 morts (d'ells, 118 nens), més de 1500 ferits, 48 edificis destruïts i 78 greument danyats. És considerat el primer bombardeig de saturació de la història i el segon que més morts va causar en la guerra espanyola en una sola de les incursions després del de Guernica.
Més informació Wikipedia.org/wiki/Bombardeig_de_Barcelona_(març de 1938)
Més informació https://www.lavanguardia.com/hemeroteca
Bombardeig el 17 de març, vist des d'un bombarder italià, font:wikipedia
Bombardeig el 18 de març, fotografiat per l'Aviació Legionaria italiana, font:La Vanguardia

Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Margarita_Andreu
Més informació http://www.margaritaandreu.org/
 font:margaritaandreu.org
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada