"Una gran planxa quadrada de bronze partida en dos trossos separats per una altra planxa rectangular de vidre laminat ret homenatge a les víctimes del terrorisme en el pati de l’Escola Industrial, just davant de l’Edifici del Rellotge.
Edifici del Rellotge |
Sobre la peça de bronze més grossa hi ha inscrit amb lletra cal·ligràfica: “La Diputació de Barcelona ret homenatge a les víctimes del terrorisme i els dedica aquest memorial democràtic.” A la part posterior hi ha els noms dels professors de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona autors del projecte: Josep M. Ametlla Rivas, Yolanda Cebrià Pijuan, Esperanza Ceperuelo Montañés, Enric Cots Wangüemert, Josep Florensa Clapés, Manel J. García Ramiro, Ramon Massana Monistirol, Miguel A. Sacristán Alonso. Aquest últim, com a director del centre, va actuar com a coordinador del projecte. No hi consta el nom de la professora que es va encarregar del traçat cal·ligràfic de la llegenda, Núria Avecilla Palau.
La idea va sorgir d’Antoni Fogué, en ser nomenat la vigília de sant Jordi del 2008 president de la Diputació de Barcelona per substituir Celestino Corbacho. En començar el segon trimestre escolar del curs 2008-2009 la Diputació va demanar a la direcció de l’Escola d’Arts i Oficis depenent de l’institució que s’encarregués de la realització de l’obra. Els professors escultors de l’escola van acollir la proposta i van formar l’equip que finalment dissenyaria la peça d’art públic. Es va contactar tot seguit amb l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, i amb l’escultor Jesús Fructuoso, vinculat a aquesta última entitat.
Segons expliquen els creadors, el quadrat, en tant que forma elemental primària, vol simbolitzar l’equilibri, el benestar, l’estabilitat, el repòs i la plenitud de la vida de les persones, de les famílies i de la societat en general. Es presenta fragmentat i amb la part despresa desequilibrada per al·ludir al patiment d’una agressió terrorista i generar un sentiment d’angoixa en l’espectador que es podria relacionar amb l’angoixa i el patiment de les víctimes i les seves famílies mentre intenten superar les pors i refer les seves vides. El rectangle de vidre que separa els dos trossos és de proporcions àuries i se situa al mig per simbolitzar la llum i l’esperança. En principi es pensava en una escultura més monumental, però va haver de ser reduïda per ajustar-la a l’alçada de la tanca que dóna al carrer del Comte d’Urgell. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze i vidre laminat
La Diputació de Barcelona ret homenatge a les víctimes del terrorisme i els dedica aquest memorial democràtic |
Més informació https://www.acvot.org/
Més informació http://www.artlaindustrial.cat/ca/page.asp?id=1
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada