diumenge, 19 de maig del 2019

Font de la Tortuga

"El basament d'aquesta font presenta una disposició circular que acull les quatre piques, ajustades a la funció pròpia d'una font pública. Està realitzada en pedra de Montjuïc i no presenta el complement decoratiu amb relleus de tema vegetal que és freqüent en altres fonts. Del centre sorgeix un suport prismàtic per al grup que singularitza aquesta font.
La figura infantil, enjogassada i plena de vida, és un tema freqüent en l'escultura aplicada a la decoració de fonts i de jardins. E. B. Alentorn féu una encertada interpretació en aquest grup, en la versió en bronze del qual intervingué el fonedor italià Romolo Staccioli, establert a Barcelona. Completa el conjunt de les tres fonts que foren encarregades a E. B. Alentorn el 1912 i quedaren enllestides el 1915. Ens mostra dos infants que, en els seus jocs, utilitzen una gran tortuga que els suporta pacientment.
Hi apreciem l'encert de l'escultor, que aquí prescindí de qualsevol detall d'indumentària, per presentar-nos la transcripció d'uns cossos infantils, perfectament correctes en les seves proporcions i en la qualitat epidèrmica, que tenen el seu paral·lel, i alhora un contrast, en l'acurada interpretació de les singularitats que caracteritzen l'animal, la lentitud del qual també contrasta amb la mobilitat subratllada per les actituds i l'expressió de les inquietes criatures. Però si la fidelitat als models està perfectament aconseguida, hem de considerar que el veritable valor que l'artista afegí a la seva obra fou la gràcia i la simpatia que es desprenen del conjunt, el qual presentava una problemàtica ben diferent de la que plantejaven altres fonts realitzades pel mateix artista, tant pel tema en si mateix com per poder aconseguir una expressiva agrupació de les figures. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze sobre base de pedra

Font de la Tortuga a la plaça Goya






El fonedor italià Romolo Staccioli

E. B. Alentorn 1915

Més informació Wikipedia Eduard Batiste Alentorn
font:wikipedia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada