dijous, 16 de maig del 2019

Placeta de les Dones de Ravensbrück

"En l'any 2015 es va inaugurar la placeta de les Dones Ravensbrück al Parc Cervantes de Barcelona. L'acte promogut per part de l'Amical de Ravensbrück i aprovat per unanimitat pel plenari del Consell Municipal del Districte de Les Corts tenia como objectiu crear el primer espai dedicat a la memòria de les deportades a aquell camp d'extermini nazi.
Placeta de les Dones de Ravensbrück amb les ofrenes florals pel 19è Concurs Internacional de Roses Noves que es va celebrar del 10 al 12 de maig d'aquest any



Aquell any s'hi va conmemorar l'any Neus Català, amb activitats d'homenatge a la supervivent dels camps d'extermini nazis. Coincidint amb el seu 100è aniversari, després que l'Ajuntament de Barcelona li otorges la Medalla d'Or al Mèrit Cívic, el Govern li va concedir la Medalla d'Or de la Generalitat per distingir la seva tasca de recuperació de la memòria històrica, en haver-se convertit en testimoni de totes les dones que van lluitar a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial.
Neus Català i Pallejà, font:wikipedia
L'Institut Català de les Dones, va impulsar reedicions del seu llibre 'Un cel de plom' i diversos actes d'homenatge, com els que es van celebrar al seu poble natal, els Guiamets.
El llibre de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, font:arallibres.cat
Neus Català va exiliar-se l'any 1939 a França. Al país veí, va participar i col·laborar amb la Resistència fins que va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück, primer, i a Flossenbürg, després, on va passar un total de quinze mesos. Va ser alliberada l'any 1945 i es va traslladar a França per continuar la seva lluita contra el franquisme. Ja aleshores va iniciar la seva tasca en record de les víctimes del nazisme.
Per cloure la commemoració de l'Any Neus Català al 2015, l'ICD va impulsar la realització d'un vídeo d'homenatge, elaborat per l'historiador i divulgador Jordi Algué, que és un viatge en imatges per la seva vida.
Neus va morir el 13 d'abril del 2019."
Institut Català de les Dones - Video Any Neus Català 
Font:Sapiens.cat
Més informació Wikipedia Neus Català i Pallejà
Més informació https://www.ccma.cat/324/mor-neus-catala

Més informació https://www.amicalravensbruck.org/
"L'Amical de Ravensbrück es va fundar a Barcelona l'any 2005, a la tornada dels actes conmemoratius del 60è aniversari de l'alliberament del camp de Ravensbrück, com a resposta a la solemne promesa de les dones supervivents del camp: donar testimoni del que va passar per que no torni a succeir."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada