"No deixa de ser curiós que uns jardins dedicats a Cervantes no comptin amb cap bust o monument dedicat a l'autor de Don Quijote de la Mancha i, en canvi, n'hi hagi dos dedicats a altres autors, com Ángel Ganivet i Concha Espina. El 1969, els càntabres residents a Barcelona van promoure un monòlit dedicat a l'escriptora Concha Espina Tagle (Santander, 1877 - Madrid, 1955). El principal grup interessat va ser la Peña Bolística Cántabra, que va aconseguir que la Diputació de Santander regalés un penyal vingut de les seves terres. L'autor del medalló que representa l'escriptora va ser Juan Díaz de la Campa, que a més, el dia de la inauguració, el diumenge 19 de desembre de 1969, va dirigir el cor de la Peña Bolística Cántabra interpretant una cançó tradicional de la comarca de La Montaña, situada a cavall de les comunitats de Cantàbria i Castella-Lleó, davant d'un auditori que incloïa l'alcalde de Barcelona, Josep Maria de Porcioles; el magistrat Ricardo Sánchez de Movellán, l'historiador Ricardo Fernández de la Reguera i el fill de l'homenatjada, José Luis Víctor de la Serna. Després van anar tots plegats a sentir missa a la parròquia de Santa Maria Mitjancera, que quatre anys després entraria a la història per la detenció de 113 membres de l'Assemblea de Catalunya, que s'hi havia reunit.
Aquest monòlit ha estat ubicat en un dels jardins més delicats i tractats amb més cura de Barcelona. Aquesta obra etèria i volàtil, d'aparença fràgil, té un base de totxana massissa que la fa sobresortir de l'heura i està constituïda per un bloc de pedra artificial amb medalló de bronze que li copsa el rostre a la poetessa. A dalt, l'obra té forma d'obelisc i apunta al cel amb les seves arestes."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pedra amb relleus de bronze
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Concha_Espina
María de la Concepción Jesusa Basilisa Rodríguez-Espina y García-Tagle, coneguda com a Concha Espina |
Més informació http://www.casacantbcn.com/secciones/pena-bolistica/
Logo Casa Cantabria a Barcelona |
Escultor. Juan Díaz de la Campa (Comillas, Santander, 1909-2003). A la seva ciutat natal va realitzar de manera autodidacte diverses obres de dibuix, pintura i escultura, sobretot de caràcter religiós (retrats per al Seminari de Comillas, imatges per esglésies...). El 1945 es va traslladar a Barcelona, on es va establir amb taller propi alhora que estudiava a l'Escola Massana. Al taller del carrer de Rosselló va dedicar-se quasi exclussivament a l'imatgeria religiosa, figures de pessebre sobretot. Apart de la imatge de Concha Espina que li va encarregar el Centre Asturià, és autor d'una imatge de la Virgen Bien Aparecida per al Centro Regional de Cantabria, a Pedralbes.
Veure més Art Públic Les Corts
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada