divendres, 24 de maig del 2019

Font de la Harry Walker

"El britànic Harry Walker va fundar el 1913 una fàbrica d'accessoris d'automòbil a Sants; però el 1957 es va traslladar al passeig de Valldaura, en el barri de Prosperitat. La fàbrica va anar bé i, si al principi tenia 249 treballadors, el 1970 ja n'hi havia 470. Al mateix temps, havia anat creixent i ocupant les naus d'una altra fàbrica situada al costat, la Hispano Villiers, que havia tancat. Els sorolls provocats pels tallers mecànics amoïnaven el veïnat, que es queixava. Tanmateix, el que va fer més famosa la fàbrica arreu va ser la vaga mantinguda pels obrers entre desembre de 1970 i febrer de 1971 per protestar contra l'enduriment de les condicions laborals. La fàbrica va acabar marxant a Sant Andreu de la Barca i en el seu solar es va aixecar l'escola Santiago Rusiñol i es va urbanitzar la plaça que ha conservat el nom de la indústria. L'arquitecte Màrius Quintana va dissenyar una espectacular font de la qual cau l'aigua des de dalt en un estany triangular. La plaça va ser inaugurada oficialment el 17 d'abril de 1999.
Des d'una alçada considerable, aquest espai urbà queda presidit per una font-marquesina. I la similitud del nom -Harry Walker- amb el d'una coneguda marca de beguda alcohòlica, suggereix la interpretació que el color amb què aquí es crea una atmosfera especial és el color whisky. En realitat, es tracta de làmines d'arrel de bedoll que, en ser posades a contrallum com a sostre, converteixen el seu color una mica groguenc en el protagonista de l'escena.
Tota ella es forma a l'aire amb quatre grans trapezoides inclinats cap a l'interior que, com a gegantesc impluvium romà, deixa caure pel seu corresponent forat central una sorollosa cascada. Aquesta es precipita sobre un estany fosc, gairebé misteriós, les vores del qual decreixen fins a crear una platja dura al costat sud-est. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:fusta, metall i aigua








Més informació noubarris.net Fàbrica Harry Walker
foto de la desapareguda fàbrica Harry Walker, font:noubarris.net


font:casalprospe.org
Més informació Wikipedia Màrius Quintana i Creus
Més informació quintanaarq.com/
Veure més Art Públic Nou Barris

Màrius Quintana i Creus, font:arquitectes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada