dimecres, 22 de maig del 2019

Mitjana Avinguda Rio de Janeiro

"L'escultura més llarga de Barcelona es troba a l'avinguda Rio de Janeiro, al barri de Prosperitat, i fa 306 metres de llarg. El seu autor és Agustí Roqué, està feta d'onze peces i va costar 17 milions de pessetes. Roqué va treballar colze a colze amb els arquitectes Paloma Bardají i Carles Teixidor en un vial que havia estat objecte de discussió amb els veïns per tal que no fos simplement una via ràpida sense suc ni bruc.  El 1984 es va pactar un carrer més humà i va ser quan Teixidor, Bardají i Roqué van pensar el projecte, que va traduir-se en una avinguda amb monument el març de 1989. L'escultura de Roqué és una línia contínua que acaba en dos plafons de formigó amb una escletxa al mig des de la qual es divisa tota la perspectiva de l'avinguda. Per aconseguir el negre intens del monument, es va utilitzar una pintura de color marengo amb la qual es va barrejar un pigment portat des d'Alemanya. El conjunt va merèixer el premi FAD de 1989.
La mitjana de l'avinguda de Rio de Janeiro  és una de les molt poques obres que no té sentit en un altre lloc diferent d'on es troba; és una obra feta per a un "lloc específic". L'origen d'aquesta inusual obra prové de la necessitat d'obrir una nova entrada rodada a la ciutat des de l'avinguda Meridiana en un espai de pronunciat desnivell topogràfic que es troba entre dos barris de tipologia urbana i nivell social molt diferents.
La feliç associació entre els arquitectes Paloma Bardají i Carles Teixidor amb l'escultor Roqué ha permès que l'obra civil que resol el problema tècnic de canalitzar el trànsit rodat i facilitar la unió física entre els dos barris es converteixi en una de les obres d'"art públic" més interessants d'Europa. Al llarg de 306 metres es desenvolupen una sèrie de volums abstractes de formigó tenyit de negre que dialoguen amb escales, barreres, baranes, rampes i superfícies enjardinades que han estat tractades amb criteris plàstics, de tal manera que tot el conjunt s'ha transformat en una enorme escultura en què diferents textures, volums i materials de construcció configuren una peça que és al mateix temps utilitària i estètica."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:formigó encofrat tenyit sobre paisatge











Més informació http://agustiroque.com/

Agustí Roqué, font;ara.ad


Paloma Bardají (Barcelona, 1957-1997). Arquitecta que va formar societat amb el també arquitecte Carles Teixidor. Tots dos van dur a terme la urbanització de l'avinguda Rio de Janeiro, juntament amb l'escultor Agustí Roqué. Van ser autors també de la nova urbanització de la plaça de la Vila a El Prat de Llobregat, on el nen de l'escultura, obra de Francisco López, està inspirat en el fill de Bardají.
Carles Teixidor (Figueres, 1944). Arquitecte i urbanista. És autor, amb la seva sòcia Paloma Bardají, de l'avinguda Rio de Janeiro i del tram final de la Ronda del Mig, al Nou Barris barceloní. També va urbanitzar la plaça de Mahatma Gandhi, al Poblenou.
Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada