dimecres, 22 de maig del 2019

Aurigues Olímpics

"Quan es va decidir rescatar l'estadi de Montjuc, entre les peces en pitjor estat es trobaven els Aurigues -un home i una dona conduint un carro olímpic- esculpits per Pau Gargallo per a l'Exposició de 1929. La pedra artificial amb què havien estat fets s'havia degradat. Se'n van fer uns motlles de guix i, a l'estiu de 1989, una nova còpia, aquesta vegada en fibra de vidre, va tornar a coronar l'estadi. Al final del mateix any, algú va pensar a fer-ne una cò;pia en bronze, com segurament hauria desitjat Gargallo, per posar-la en el nou complex esportiu de Can Dragó, a Nou Barris. Amb l'autorització de la filla de l'autor, Pierrette Gargallo, l'escultora Marta Polo va tenir cura de la nova versió dels Aurigues. Van ser fets a la Fundició Barberí, d'Olot, uns tallers veterans, i van costar 23 milions de pessetes. El 13 de maig de 1991 van ser col·locats formant part del parc en un turonet dissenyat per l'arquitecte municipal Enric Pericas.
Quan l'original d'aquesta escultura era a l'estadi de Montjuïc, li feien costat uns genets que el primer ajuntament democràtic va posar a la porta del Palau de la Virreina. S’hi van estar vuit anys, fins que van tornar a l’estadi a fer companyia els aurigues quan aquests van ser restaurats i l’estadi es va convertir en Olímpic.
Els aurigues de l'Estadi són dos atletes, un home i una dona, que atien els cavalls de les seves bigues en una composició plena de dinamisme en què el gran domini dels volums que demostra Gargallo es posa plenament de manifest. És cert que els que avui podem contemplar coronant l'Estadi, en resina de polièster, i les còpies en bronze del parc esportiu de Can Dragó, no són els de Gargallo. Amb tot, però, i per la documentació que ha conservat la seva filla Pierrette, es pot dir que no són gaire lluny dels que Gargallo va realitzar el 1929. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze















Parella d’aurigues de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, de Pau Gargallo, font:enciclopèdia.cat

Més informació Wikipedia Pau Gargallo
Pau Gargallo i Catalán, font:wikipedia

Més informació https://azulmartapolo.es/about/
Marta Polo Maldonado, font:azulmartapolo.es
Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada