divendres, 3 de maig del 2019

Estela al Doctor Ferran

"L'autor d'aquest monument, Josep Cañas, va rebre diversos encàrrecs en la dècada dels seixanta quan, de retorn d'uns anys d'estada a Mèxic, es va afincar a Barcelona, com aquesta estela d'homenatge al doctor Ferran o la dedicada a Joan Maragall, al mateix passeig de Maragall, molt a prop de l'anterior, i els monuments a la sardana i a Carmen Amaya, al Parc d'Atraccions de Montjuïc.
Les dues esteles del passeig de Maragall foren promogudes per una colla d'amics que es trobaven a l'Ateneu i que vivien en aquell passeig que uneix l'Eixample i Horta. Van donar-se el nom d'"Amics del passeig Maragall" i van encarregar la realització dels monuments a l'escultor Josep Cañas perquè era també un habitual de la Penya de l'Ateneu.
El relleu del monument presenta la figura de la mort cavalcant sobre d'un cavall que cau vençut, simbòlicament, per les vacunes contra el còlera, el tifus, la ràbia i la tuberculosi creades pel doctor Jaume Ferran i Clúa (Corbera de Terra Alta, 1852 - Barcelona, 1929), que fou director del Laboratori Microbiològic Municipal de Barcelona entre 1886 i 1905. Aquest laboratori tenia precisament unes dependències a tocar de la placeta on es troba el monument, al carrer de Garcilaso, entre Acàcies i Manigua, on ara hi ha un centre de serveis socials que porta per aquest motiu el nom del doctor Ferran. Aquesta fou també la causa de l'emplaçament triat per aquest monument l'any 1972. Va ser inaugurat el dia 26 d'octubre d'aquell any. La placeta on es troba ha estat sensiblement millorada l'any 2002 amb les obres de reurbanització del passeig de Maragall. La mimosa que hi fou plantada quan es va fer el monument és ara un preciós arbre monumental que el cobreix completament."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze sobre base de granit

Estela al doctor Ferran, als jardins Jaume Ferran i Clua







Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Ferran_i_Clua
Jaume Ferran i Clua, font:wikipedia
Més informació Wikipedia Josep Cañas i Cañas
Més informació http://www.josepcanas.cat/p/biografia.html
Josep Cañas i Cañas, font:amesparreguera.blogspot.com
Veure més Art Públic Sant Andreu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada