dijous, 30 de maig del 2019

Font de la Pagesa o Pubilla

"L'escultura de la font, passada a bronze pel fonedor italià Romolo Staccioli, establert a Barcelona durant els primers anys del segle XX, correspon a l'original que realitzà Eduard B. Alentorn, nascut a Falset (Priorat), que es formà a Barcelona, al taller dels germans Agapit i Venanci Vallmitjana i al d'Andreu Aleu. Una faceta de la seva activitat, la que correspon a l'escultura monumental, pot admirar-se a Barcelona, a les figures de la façana del Museu Martorell, al parc de la Ciutadella, i en algunes de les que estan integrades al monument a Cristòfor Colom. Un altre caràcter havien de tenir les escultures que li foren encarregades per l'Ajuntament de Barcelona el desembre de 1912 i que quedaren enllestides el 1915.
Una és la que dóna nom a la Font de la Pagesa, la qual incorpora a la iconografia monumental urbana una figura femenina, dempeus i aïllada, que deu correspondre a la que protagonitza la coneguda faula de La lletera, freqüent en les diverses recopilacions de faules que es feren en els segles XVIII i XIX i que foren àmpliament popularitzades. L'escultor la transcriví donant-li el tipus d'una pagesa catalana benestant, freqüent protagonista a la nostra literatura i al teatre d'aquella època. Els pots que té tombats als peus, a més de facilitar la identificació del tema, permeten donar més amplitud a la base de sustentació de la figura. Cal destacar l'acurada transcripció que l'artista féu dels detalls de la indumentària, que l'espectador sols pot apreciar amb una observació atenta.
La policromia que permetria adonar-se dels detalls seria un bon complement d'aquesta escultura, que il·lustra els criteris de respecte a la realitat que prevalien aquells anys, i també de l'atenció posada en les dimensions i la forma del basament, que es limita a resoldre la necessària funció de suport de l'escultura, amb què es facilita la contemplació i s'atén la finalitat de servei pròpia d'una font."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:bronze sobre base de pedra









Més informació Wikipedia Eduard Alentorn
font:wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada