divendres, 24 de maig del 2019

Església de Santa Anna Exterior

"Santa Anna de Barcelona és una església i antic monestir amb claustre i sala capitular, vinculat a l'Ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem des del segle XII, i situat al carrer de Santa Anna de Barcelona, prop de l'actual plaça de Catalunya. El conjunt dóna nom al barri de Santa Anna, un dels integrants del barri Gòtic.
Armes de l'Ordre del Sant Sepulcre, font:wikipedia
L'Ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem va enviar l'any 1141 uns monjos, dirigits per Guerau, amb l'objectiu d'establir-se a Barcelona i a la resta de la península. El 1145 ja hi ha constància del primer prior, Bernat, antic canonge de la catedral de Barcelona, que s'encarregà del nou monestir barceloní mentre que Guerau va actuar com a prior general per tota la península.
Inicialment es varen establir en una església situada prop de la catedral i començaren a registrar donacions a favor de la comunitat. El 1177 hi ha constància de la construcció d'una nova església situada a l'indret actual. L'any 1215 una butlla del papa Innocenci III va confirmar les propietats del monestir.
El 1423 es va unir amb el monestir de Santa Eulàlia del Camp, que anys abans s'havia traslladat al convent desocupat dels frares del sac. Amb aquesta unió el cenobi va passar a denominar-se de Santa Anna i Santa Eulàlia. L'any 1489 va ser suprimit l'orde del Sant Sepulcre, que s'incorporà a l'Orde de l'Hospital, però el monestir de Santa Anna va continuar anomenant-se del Sant Sepulcre.
El monestir va acollir les Corts de Barcelona de 1493 convocades pel rei Ferran II. A partir de 1592 va convertir-se en una col·legiata secular. La parròquia de Santa Anna es va crear l'any 1822.

Ruïnes de l'església i monestir del Sant Sepulcre de Ramon Martí i Alsina 1862, font:museunacional.cat

Ruïnes de l'església i el monestir Santa Anna cap a 1855 amb l'enderroc de la muralla
L'any 1936 un incendi va destruir la cúpula, que posteriorment fou reconstruïda amb un cimbori de maó.
La capella dels perdons, del segle XIV i situada a l'esquerra de l'absis principal, conté un grup d'estàtues que representen el Sant Enterrament. Les estàtues originals, del segle XV, es varen perdre. Segons la tradició, davant d'aquestes estàtues es guanyaven les mateixes indulgències que al Sant Sepulcre de Jerusalem.
Sant Enterrament a la capella dels perdons
El grup escultòric del Sant Sepulcre és una còpia de l'original de 1482 obra de Gabriel Guàrdia, que es troba des de 1936 al Museu Diocesà

Sant Sepulcre a Jerusalem, font:ibtimes.co.uk
El 17 de març de 1991, gràcies a les gestions del sacerdot i acadèmic lleidatà Mn. Jordi Farré, llavors vicari de Santa Anna, es va recuperar la relíquia del Sant Sepulcre que havia desaparegut durant la Guerra Civil, es va beneir el grup escultòric del Sant Enterrament i es van restaurar les indulgències espirituals tradicionalment establertes per la Santa Seu (el conegut 'Jubileu dels Perdons'), coincidint amb el 850è aniversari de l'Orde a la Corona d'Aragó."
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Anna_de_Barcelona
Façana de l'església amb la Creu de Santa Anna

La porta de arc apuntat









Creu templera de doble braç horitzontal del Sant Sepulcre


En 1881 es va declarar monument nacional



Vista aérea de l'església de Santa Anna amb planta de creu grega, font:google earth


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada