dissabte, 4 de maig del 2019

Llegenda de La Malavella


La Malavella, font:festadelamalavella.cat
La Llegenda de la Malavella és una versió popular, que es troba a l'origen de l'apel·latiu del poble Caldes de Malavella. Aquesta es deu a una mítica senyora feudal perversa, cruel i misteriosa, que vivia en un indret màgic entre l’ermita de Sant Maurici i el Castell del poble.
"Temps era temps, ...
el poble de Caldes vivia atemorit per les desaparicions dels infants de la vila i per la penúria econòmica. Vet aquí que un dia, va arribar un xicot foraster, en Maurici, que buscava feina. Els caldencs el van animar a pujar fins al castell, a veure si allà hi trobava sort,on hi vivia una senyora feudal, que de tan geperuda, lletja i dolenta, tothom la coneixia com la “mala vella”. En Maurici va començar a treballar-hi, però de mica en mica, es va anar donant que allà hi passaven coses extranyes. Un bon dia, va seguir el geperut de la bruixa fins a la cuina, i va veure com treia un nen de Caldes d’un sac amb la intenció de llençar-lo dins un calder amb aigua bullent. Es veu, que havia de cuinar cada nit un cor de nen petit a la “mala vella”, qui tenia un pacte amb el dimoni, de manera que si es menjava un cor tendre cada nit tindria poders sobre els pagesos caldencs. En això, que en Maurici, al veure que l’aigua ja bullia, va agafar una revolada i empentà el geperut dins l’olla. Va deixar anar el nen perquè anés a avisar la gent del poble i quan va tenir el geperut ben cuinat, li va treure el cor i el va portar a la bruixa qui, a la primera queixalada, es va adonar que aquell cor no era tan tendre com el altres. En Maurici se li va encarar i li confessà que era el cor del geperut. La “mala vella” va ordenar als guàrdies que l’agafessin, però en aquell moment va arribar tota la gent de Caldes que havia estat avisada pel nen. Ella, en veure-ho, va marxar corrents del castell cridant: TORNARÉ, TORNARÉ!".

Els bruixots del sèquit de la Malavella, font:festadelamalavella.cat

L’enfrontament entre en Maurici i la Malavella, font:festadelamalavella.cat

La Malavella puja al Castel, font:festadelamalavella.cat

La Malavella, font:festadelamalavella.cat
Des de l'any 2010, torna cada últim dissabte d’abril perquè el poble de Caldes de Malavella recorda el seu més fosc personatge en la figura de la malvada bruixa. El poble organitza la Festa de la Malavella amb tot un seguit d'actes que culminen en un final on el poble de Caldes expulsa, definitivament, la bruixa.
font:caldesdemalavella.cat


Actualment, hi ha constància documental del Castell de Malavella el 1054 arran d’una escriptura de terres feta per la Comtessa Ermessenda. Se l’esmenta com a “castro vetulo”. Tres anys més tard, el 1057, es tornen a tenir notícies del Castell “castro quod dicunt Malavela” en un jurament fet a la Comtessa Almodis, muller del Comte Ramon Berenguer I.
Castell de Malavella, font:wikipedia
Veure informació http://www.festadelamalavella.cat/ 
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Llegenda_de_la_Malavella
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada