dimecres, 8 de maig del 2019

Llegenda del Cavall Bernat


El Cavall Bernat, font:cortineta.com

La llegenda de Cavall Bernat explica que ja fa molt temps hi havia un llenyataire que vivia en un poblet dels voltants de Montserrat. Es guanyava la vida tallant i venent llenya que recollia dels boscos de la muntanya. Era una feina dura i sacrificada, ja que es passava el dia aterrant arbres a cops de destral i transportant fatigosament els feixos als pobles de la plana, vora el riu. El llenyataire somiava que algun dia poder tenir un cavall que ajudaria fer la feina molt més de pressa. Ja que aquest li serviria no només per transportar la llenya, sinó que a més podria fer més viatges, i per tant multiplicar els seus beneficis. Però el llenyataire es lamentava perqueè mai es podria comprar un cavall, i és que no tenia diners pràcticament ni per menjar.
El Llenyataire, font:wikipedia

Un dia mentre el llenyataire estava a la muntanya feinejant, va aparèixer el diable que li va prestar un cavall anomenat Bernat, ràpid com un llampec, perquè l'ajudés en aquesta feina. "Cavall Bernat, Cavall Bernat, baixa la llenya al Llobregat", deia el llenyataire al cavall. Però, seguint la llegenda, qui fa pactes amb el diable alguna cosa ha de donar a canvi. La condició imposada pel diable va ser que al cap de deu anys el llenyataire li havia de proporcionar un altre cavall més gran i més fort. Si, pel contrari, el llenyataire no complia amb la seva promesa hauria d'anar a viure a casa del diable per sempre més.
font:editorialsusaeta.com
font:boulderinbcn.com
El llenyataire es va fer ric gràcies a l'ajuda del cavall Bernat però el dia que es complien els deu anys, el diable li recordà la promesa que el llenyataire ja havia oblidat. Davant d'això, va pregar a la Mare de Déu de Montserrat i llavors un fort terrabastall va retrunyir per tota la muntanya. El cavall en sentir aquell soroll tan temible i va fugir corrents muntanya amunt, amb cosa de segons, el diable per més que crida per intentar impedir la fugida del cavall, no pot fer-ne res. El cavall en arribar al cim de la serralada, després de fer uns quants saltirons, fa un crit ensordidor i s'acaba transformant en una pedra assenyalant el cel. 
font:editorialsusaeta.com
És aleshores quan el llenyataire fa veure al Diable, que no pot haver-hi tracte si en falta una part, ja que el cavall s'havia convertit en pedra. Així que si ho volia, el Diable es podia emportar qualsevol de les altres pedres que havia a la muntanya. El Diable en sentir-se burlat, va decidir marxar de pet a l'infern. No sense abans maleir el cavall que ara restava convertit en pedra per tal de que ningú pogués pujar al seu cim, i si mai algú ho feia, si era home es convertiria en dona, i si era dona en home."

Historia
Aquesta llegenda es refereix a un cim de la muntanya de Montserrat, anomenat Cavall Bernat ubicat a la comarca del Bages, sobre el límit entre els municipis de Monistrol de Montserrat i de Marganell. Dins el massís ocupa una posició central, localitzant-se a l'extrem més occidental de la Regió de la Tebaida o de Sant Salvador.
El Cavall Bernat no sols és la muntanya més coneguda i rellevant de Montserrat, sinó també una de les més emblemàtiques de Catalunya: 
La seva forma fàl·lica quasi perfecta, altiva i esvelta, sempre ha cridat molt l'atenció, i hi cal cercar l'etimologia del seu nom: Carall Bernat; carall és sinònim de penis en un llenguatge barroer.
El Cavall Bernat, font:google earth
La reputació d'inexpugnable de què gaudia al principi, així com les circumstàncies poc menys que èpiques en què es va produir la primera escalada l'any 1935, van sumar-se a la fama i a l'interès general per aquesta muntanya.
Les nombroses històries i anècdotes associades a aquest cim són ben conegudes i prou interessants com per haver merescut ser publicades en un llibre per si soles: Història d'una pedra: Cavall Bernat de Montserrat, 1935-1985, de Josep Barberà i Suqué.
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Llegenda_del_Cavall_Bernat
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Cavall_Bernat
Veure informació http://mmaparicios.com/
Veure més LLEGENDES CATALANES

3 comentaris:

  1. S´explica per Esparreguera, que el Presidents Companys, va rebre els dos Escaladors, i li varen lliurar un ram de faridola del Cim... Presidents hem pujat Homes, i hem Baixat Homes, aixó m´ho explica el meu sogre que conegué els dos escaladors.

    ResponElimina