divendres, 31 de maig del 2019

Escultura Mistral

"L'avinguda Mistral va ser una de les creacions urbanístiques vinculades a les obres de l'Exposició Internacional de 1929. El 1996 s'hi va posar una obra de Lawrence Weiner, formada per tres grans paral·lelepípedes de formigó, amb aparença de sarcòfags (o de peanyes caigudes, segons com es miri), repartits al llarg de l'avinguda. Tots porten uns versos, escrits el 1845, quan tenia 15 anys, pel premi Nobel Frederic Mistral (Malhana, 1830-1914), en provençal en una de les cares, i el formigó va ser acolorit, un en vermell, un altre en groc i un tercer en blau -aquest últim ha desaparegut i només queda el gris del ciment. Una inscripció diferent a cada sarcòfag evoca, en quatre idiomes -català, castellà, anglès i occità- la poesia de Mistral: quelcom forjat, quelcom donat al mar i quelcom teixit.
L'autor del monument, Lawrence Weiner, és un artista conceptual novaiorquès nascut el 1942. Va fer la seva primera exposició el 1960, i el 1969 la primera fora dels Estats Units, a Alemanya. D'ençà d'aleshores, ha exposat a Anglaterra, Irlanda, Bèlgica, Itàlia, França, Polònia, Grècia, Holanda, Austràlia i Japó. Té obres en museus de tot el món.
L'any 1995, la Fundació Espai Poble Nou inaugurà, amb la presència de l'artista, la seva primera exposició a l'Estat espanyol. Coincidint amb l'exposició, l'Ajuntament va encarregar a Weiner l'homenatge a Frederic Mistral, per emplaçar-la a l'avinguda que aleshores s'estava reurbanitzant."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:pedra artificial acolorida amb lletres d'acer inoxidable






& something forged / & quelcom forjat / & quaquarèn de farga / & algo forjado


En prouvençau ço qúe l'on pènso / vèn sus li bounco eisadament: / o douço lengo de prouvenço / vaqui perqúe toujou t'amen! / e lòu parla de nosti maire / voulès que nautre l'oubliden? Frédéric Mistral 1845 


& something woven / & quelcom teixit / & quaquarèn de teissa / & algo tejido


& something given to the sea / & quelcom donat a la mar / & quaquarèn baia à la mar / & algo dado a la mar




Més informació Wikipedia Frederic Mistral
font:wikipedia
 Més informació Wikipedia Lawrence Weiner
font:interviewmagazine.com

Veure més Art Públic Eixample

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada