dilluns, 11 de febrer del 2019

Santa Eulàlia Diada Castellera

"Els castells són les torres humanes que es construeixen des de fa més de dos-cents anys (se'n troben referències ja al segle XVIII) al Camp de Tarragona i al Penedès, com a resultat de l'expansió de la Muixeraga Valenciana. A partir dels anys 80 del segle XX els castells es van anar estenent progressivament per tot Catalunya, Catalunya del Nord i les Illes Balears convertint-se en un símbol molt potent de la identitat catalana.
Les desenes de colles existents actualment estan formades per centenars de persones amb l'objectiu d'aixecar castells de diversa complexitat. Les construccions més habituals tenen les estructures bàsiques d'1 (pilar), dos (torre), tres, quatre i cinc, tot i que ja s'han fet construccions de fins a 10 castellers a cada pis. Pel que fa a l'alçada, un nombre molt petit de colles han arribat a fer castells de deu pisos (d'acord amb la manera de comptar els pisos provinent dels orígens - Ball dels Valencians - quan els dos membres que culminen el castell es posaven totalment drets ). A banda de la preparació física i tècnica o l'enorme suport social del fenomen casteller, l'element que es considera més determinant d'aquesta espectacular evolució ha estat la incorporació de les dones en una manifestació popular i festiva reservada, fins fa tres dècades, exclusivament als homes. Des del 16 de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Les colles castelleres de Catalunya compten amb una coordinadora que regula i gestiona la seva activitat: coordinadora de colles castelleres de Catalunya. Aquesta coordinadora acull i inclou les colles castelleres que fan castells a partir de sis pisos."
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Castells
Castellers de Barcelona, actuació 10 de febrer de 2019
Diada Castellera a la plaça San Jaume
Castellers de Barcelona
Castellers de la Sagrada Família
Castellers de la Vila de Gràcia
Castellers de Barcelona
Castellers de Sants
Castellers de la Vila de Gràcia
Castellers del Poble Sec
Castellers del Poble Sec
Castellers de la Sagrada Família
Castellers de Barcelona
Castellers de Sarrià
Colla Jove Castellera de Barcelona
 Colles Castelleres de Barcelona
 

Més informació https://cvg.cat/

 
  Més informació http://www.borinots.cat/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada