dilluns, 11 de febrer del 2019

Santa Eulàlia La Moixiganga

"La moixiganga és una representació dansada en què, per mitjà d’uns exercicis gimnàstics i unes torres humanes, es representen escenes de la passió de Jesucrist, encara que pot representar alguns altres arguments. Hi ha qui creu que la moixiganga va estendre's en determinats indrets del sud del Principat, on va ser anomenada ball de valencians, i que va evolucionar cap als castells actuals.
Sembla que l’origen d’aquesta manifestació és al País Valencià, on encara n'hi ha el màxim exponent: la muixeranga d'Algemesí, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2011. A Catalunya trobem aquesta classe de moixiganga, per exemple, a Valls, Vilafranca del Penedès, La Geltrú, Sitges, Badalona i Tarragona. En canvi, la moixiganga de Lleida, tot i tenir un origen religiós, ha evolucionat cap a un terreny més purament festiu i lúdic. A Barcelona la moixiganga ha estat inexistent o desconeguda, a banda les visites de moixigangues de fora, fins a les festes de Santa Eulalia del 2014, en què va ser presentada en públic."
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Moixiganga
Moixiganga de Barcelona, Diumenge 10 de febrer









"La Moixiganga de Barcelona neix al Clot, l'any 2014, a partir d’un projecte que tenien alguns membres dels Falcons de Barcelona de fa anys, amb el suport del President del Foment Martinenc.
Consta de tres passos: el pas de cartró, el pas de coixinet i els diferents passos de la passió o misteris: L’Oració, Els Assots, La Coronació, Via Crucis, Mont Calvari, Davallament, Sepulcre, Resurrecció.
La música està creada pel mestre Jordi Fàbregas, director del C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius i el vestuari, l'armilla a l'estil del trencadís gaudinià, amb el faldellí del color granatós del Penó de Santa Eulàlia."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada