dimarts, 12 de febrer del 2019

Santa Eulàlia Ball del Penó

"Tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre sona l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia fa la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada - 12 de febrer -."
Font:Ajuntament de Barcelona, Barcelona Cultura
"El penó de Santa Eulàlia és la senyera històrica de Barcelona i un dels símbols principals. Sobre un fons grana, s’hi representa la figura de la patrona de la ciutat a través d’una figuració o bé de l’aspa, el seu principal atribut. Actualment, el penó oneja a la balconada de l’ajuntament cada 12 de febrer, per la diada de Santa Eulàlia. L’acte de col·locació del penó és un dels més antics i solemnes que es fan per la festa major d’hivern. El dia de Santa Eulàlia al matí l’alcalde el posa mentre sonen «Els Segadors» i la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra es posen ferms.
Hi ha dues versions del mateix emblema: com a penó i com a bandera. El penó, més lleuger, és l’antic estendard militar; la bandera és més grossa i tenia un ús cerimonial. El penó de Santa Eulàlia té un significat històric molt important, perquè onejava al balcó de la Casa de la Ciutat el juliol del 1713 quan el Consell de Cent, enmig de la guerra de Successió, va decidir de resistir. També era l’estendard que brandava Rafael de Casanova quan va ser ferit durant la darrera escomesa en la defensa de la ciutat, l’11 de setembre de 1714."
Veure informació wikipedia
Monument a Rafael de Casanova, amb el penó de Santa Eulàlia, font:Wikipedia
La bandera restaurada de Santa Eulàlia
Ball del Penó, dotze de febrer
La Gegantona Laia acompanyada de la Unitat montada de la Guàrdia Urbana

L'alcaldessa de la ciutat a la balconada acompanyada dels regidors
Ball de Santa  Eulàlia
Col.locació del penó de Santa Eulàlia al balcó del Ajuntament durant tot el día
Laia a la Rambla ballant camí del Palau de la VirreinaLa gegantona amb les otres Laies al interior del palau esperant el Ball de les Laies per la tarda
Laia amb la seva corona de flors i el fermall amb la creu en aspa i la fulla de palma
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada