dimarts, 5 de febrer del 2019

Murals ceràmica estació Sagrada Família

"La línia 5 del metro, inaugurada per Franco el 1970, era la primera que es feia nova a Barcelona des de la guerra civil i es va voler que algunes estacions significatives estiguessin decorades amb obres d’art. La perla de la corona havia de ser l’estació principal d’enllaç, a Diagonal, per la que es van encarregar uns monumentals murals ceràmics i unes escultures de ferro a l’artista Pedro Delso. Acabat aquest encàrrec, se li va demanar també la decoració de l’estació de Sagrada Família i posteriorment encara es van adquirir altres obres seves per les estacions de Sants i Camp de l’Arpa.
A l’estació de la Sagrada Família hi va posar vuit baixrelleus de peces de ceràmica, quatre a cadascun dels dos vestíbuls. Són obres molt diferents dels murals que va fer per l’estació de Diagonal. Mentre en aquests últims domina el seu característic estil de “triangulisme” tenebrós, a la Sagrada Família hi domina l’estil de colors vius i mediterrani que hi va imprimir el qui va col·laborar amb ell en l’obra, l’artesà ceramista de Toledo, posteriorment afincat a la Vila Joiosa alacantina, Mauricio Sanguino. Tanmateix, només van signats amb tots dos cognoms, Delso / Sanguino, els quatre murals que hi ha al vestíbul del costat de la plaça de la Sagrada Família, que són els que es van fer a Toledo. Els quatre del costat de la plaça Gaudí van signats només amb el nom Delso i s’hi insinua el nom de la ciutat alacantina on va ser elaborades aquestes altres quatre peces, la Vila Joiosa. Tots porten la data de 1969 en què van ser realitzats, el mateix any que Delso va fer els de l’estació de Diagonal. Sembla quasi impossible que pogués realitzar una obra tan monumental només en un any.
Al vestíbul del costat de la Sagrada Família hi són representats la Sagrada Família, el monument a Colom i dues ciutats de la costa mediterrània. Al vestíbul del costat de la plaça Gaudí, de nou la Sagrada Família, les torres d’entrada a la Fira de Mostres de la plaça d’Espanya, El Molino, l’Arc de Triomf i una bonica marina amb un gran sol i una gran lluna al mig. Ell mateix ho explicava en una entrevista: “Estoy trabajando en ocho bajorrelieves sobre tema barcelonés: el puerto, la Feria, el Arco del Triunfo, el monumento al Colón, y naturalmente, el templo de la Sagrada Familia”.
Van quedar implícitament inaugurats durant el viatge que Franco va fer amb metro des de l’estació de Diagonal a la del Camp de l’Arpa, sense aturar-se en aquesta de la Sagrada Família, el dia 26 de juny del 1970. D’aquesta manera va quedar inaugurat el tram Diagonal-Sagrera de la línia 5 i amb ell, tota la línia, de la qual altres trams s’havien anat posant en servei amb anterioritat"
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació http://www.gulewebsider Pedro Delso
Marina amb la lluna
Monument a Colom
Torres fira de mostres
Sagrada Família
Arc de Triomf
Marina amb el sol
El Molino
Sagrada Família
Més informació Real Academia de la Historia - Pedro Delso Rupérez
Pedro Delso, font:dinreportasje.es

 Veure més Art Públic Eixample


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada