divendres, 15 de febrer del 2019

La Capella de l'Hospital Santa Creu

"La Capella és un espai de l'antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona que l'Institut de Cultura de la ciutat dedica a la creació emergent. 
Una butlla del papa Benet XII va fer possible la construcció, a partir del 1401, del conjunt hospitalari de la Santa Creu. Aquesta butlla fundacional ratificava l'acord entre el Consell de Cent de la ciutat, el bisbat i el capítol de la catedral de reunir en una sola institució tots els serveis hospitalaris que hi havia a la ciutat en aquells moments.
El bisbe de Barcelona va autoritzar els administradors de l'hospital a construir una església, amb diverses capelles i altars. La Capella es va acabar de construir l'any 1444, a la part sud-oest del conjunt, sobre una estructura anterior, pertanyent a l'antic hospital d'en Colom. Al segle XVIII va ser molt reformada, amb l'afegit d'una nova volta perforada per una llanterna i l'obertura d'un portal barroc, decorat amb una imatge al·legòrica de la caritat, obra de Pere Costa.
Més endavant, entre els anys 1930 i 1960, gràcies a les diverses actuacions de restauració del conjunt arquitectònic de l'hospital, es va poder recuperar la volta de canó (romànica) de la Capella, pertanyent a l'edificació del segle XIII, i algunes voltes dels segles XV i XVI.
Al final del segle XIX, l'hospital havia quedat desbordat pel creixement de la ciutat i es va traslladar a la nova seu de l'Hospital de Sant Pau . El 1926, l'Ajuntament de Barcelona va comprar l'edifici antic i en va començar la reconstrucció.
Veure informació https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Capella
Més informació http://lacapella.barcelona/ca

La Capella al carrer Hospital












font:www.bcncatfilmcommission.com

foto antiga de l'exterior de La Capella


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada