dimarts, 5 de febrer del 2019

Gravat els Diaris de Jaume Castell

"Jaume Castell Lastortras (1917-1984) va ser un dels financers i empresaris catalans més destacats dels anys del franquisme. Va començar la seva activitat industrial en el sector tèxtil (Filatures Gossypium), però amb els anys es va dedicar també a altres àrees econòmiques i va participar en la constitució d’empreses del sector alimentari (La Piara, Pastas La Familia), gràfiques (Publicaciones Reunidas), editorials (Argos), producció i distribució de cine (CINESA), navilieres, metal·lúrgiques, petroleres i de l’automòbil.
El 1964, Castell va aconseguir autorització per publicar el primer diari d’iniciativa privada que sortia nou al carrer a Barcelona des de la guerra civil. El nom triat va ser Tele/eXprés. La seu es va establir al carrer d’Aragó, 390, a la cantonada costat Mar amb Roger de Flor. Castell va encarregar a l’escultor Josep Maria Subirachs que dissenyés un relleu per a la façana, fins a l’alçada del primer pis, amb els logotips de les seves empreses que hi establirien la seu i que serien, apart de la redacció i l’impremta de Tele/eXprés, les oficines de l’editorial Argos i de l’empresa gràfica Publicaciones Reunidas, que ja tenia abans i que va passar a imprimir el nou diari.
El 1967, Castell va adquirir una important participació a El mundo deportivo, de la família Grau, i va traslladar la redacció d’aquest diari al mateix edifici del carrer Aragó, on també es realitzava la impressió.
Castell va conservar la participació majoritària en els diaris Tele/eXprés i El mundo deportivo només fins el 1968. Aleshores es va associar amb el comte de Godó, propietari de La Vanguardia.  Poc després, el 1970, tancava definitivament el setmanari Tele estel."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació Wikipedia Josep Maria Subirachs i Sitjar

Més informació:Subirachs.cat

Edifici al carrer Aragó amb Roger de Flor







Argos, Tele Expres, Mundo Deportivo, Publicaciones Reunidas

Josep Maria Subirachs i Sitjar


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada