dijous, 7 de febrer del 2019

Escultura L'Empordà

"Joan Maragall era un escriptor català que el franquisme podia assumir, potser pel seu interès continuat per Espanya. El cas és que el centenari del seu naixement va desfermar una sèrie d'homenatges, entre ells una escultura obra del seu fill Ernest, que l'alcalde Josep Maria de Porcioles va inaugurar el dia 11 de desembre de 1961 als Jardinets de Gràcia.
El conjunt representa dues dones ajagudes una davant de l'altra. Una va despullada i l'altra porta una roba molt fina. La parella va provocar unes crítiques moralistes que recordaven les que en el passat havien patit alguns monuments de figures nues (plaça de Catalunya, Font de Diana...). Els rondinaires hi veien una parella lesbiana on la major part de la gent no veia més que un grup escultòric de caire clàssic. Les obres d'un aparcament subterrani, uns anys més tard, van ser l'oportunitat per dur a l'exili el monument, que l'autor havia batejat com L'Empordà. Va ser posada al parc Cervantes, situat a la frontera de Barcelona amb Esplugues. Ernest Maragall va haver d'esperar que el seu nebot Pasqual arribés a ser alcalde per demanar-li que posés fi a aquella injustícia. El febrer de 1985 L'Empordà tornava als jardinets de Gràcia. Tanmateix, l'anècdota s'havia fet popular i quan el febrer de 1987 es va celebrar a Barcelona la Primera Setmana Lesbiana les dues dones van ser guarnides amb unes corones de flors de color violeta.
L'any 2014, amb la col·locació de Solc, en homenatge a Salvador Espriu, l'obra escultòrica de Maragall es va retirar temporalment i es va tornar a col·locar al final dels Jardinets de Gràcia."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Ernest_Maragall_i_Noble 
Escultura L'Empordà - Oda nova a Barcelona


 


Escultura amb la Casa Fuster al fons
Escultura als Jardins de Salvador Espriu


ODA NOVA A BARCELONA. JOAN MARAGALL
LES MUNTANYES
I EL MAR INMENS
SI EL MÓN JA ÉS TANT FORMÓS, SENYOR
Ernest Maragall i Noble
Veure més Art Públic Gràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada