"La Font de l'Aurora, de Joan Borrell i Nicolau, no passarà a la història per ser el primer monument que han rebutjat els veïns, però sí per haver servit per fer-ne més d'un en el seu trasllat a altres indrets. L'obra va ser encarregada com a part de la nova urbanització dels jardinets que tancaven el passeig de Gràcia. El 13 de juliol de 1929 s'inaugurà la font, amb una Minerva que subjectava dos carros, un amb dos cavalls que aixecaven el cap perquè simbolitzaven el sol, Hèlios, i l'altre amb dos cavalls amb el cap cot, perquè simbolitzaven la lluna, Selene, i per tant la nit. A més, el conjunt estava envoltat per unes columnes rematades amb àligues i comptava també amb un parell de figures femenines als seus peus, una de les quals es troba ara a la plaça de Joaquim Folguera.
Josep Buch, historiador de Gràcia, explicava que el conjunt escultòric "no va caure bé i fou la riota d'artistes i crítics. Era un tap que eclipsava Gràcia". Realment era massa voluminós i les queixes veïnals van fer que el 1931 l'Ajuntament el desmuntés. Borrell i Nicolau va quedar molt dolgut i a la seva biografia no es parla en cap moment de la Font de l'Aurora. Segons Frederic Marès, els dos cavalls de Selene van ser fosos a Madrid per aprofitar-ne el bronze.
Amb la remodelació feta l'any 2014 del buit urbà al començament de l'avinguda de Vallcarca, els veïns van demanar la col·locació d'una escultura que dignifiqués el nou espai i van acceptar la proposta municipal de col·locar-hi l'estàtua de Selene que, convenientment restaurada i sobre una base nova feta per Josep Peraire es va posar el 3 d'octubre de 2014."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Fuente_de_la_Aurora
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Borrell_i_Nicolau
Estàtua Selene a Avinguda Vallcarca |
Fundidores Codina Hermanos |
Borrel Nicolau 1929 |
Antiga Font de l'Aurora |
Joan Borrell i Nicolau, font:borrellnicolau.cat |
Veure més Art Públic Gràcia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada