dijous, 28 de febrer del 2019

Carnestoltes Dijous Gras

El carnaval o Carnestoltes és una celebració que té lloc immediatament abans de la quaresma cristiana i que data variable. Tradicionalment comença un dijous (Dijous Gras) i acaba el dimarts següent (dimarts de carnestoltes).
L'origen de la seva celebració sembla probable que estigui a les festes paganes, com les que es realitzaven en honor a Bacus, el déu romà del vi, les saturnals i les lupercales romanes, o les que es realitzaven en honor del bou Apis a Egipte.

"El Jueves Lardero, un día que también es conocido en muchos lugares como “el día de la Tortilla” Con este día se inician las fiestas de carnaval y está a una semana del “miércoles de Ceniza” que nos anunciará el inicio de la Cuaresma, o sea, que faltan 40 días para Semana Santa y sobre todo que en estos 40 días –por tradición religiosa- no se deben hacer excesos, comer carne, ni festejar nada. Ese es el origen de esta semana de disfraces, fiestas, carnaval y algún que otro exceso.
La palabra “Lardero” (llarder en català) viene de “Lardo” que era como originalmente le llamaban a la grasa o manteca del cerdo (del latín “lardarius”: tocinero).  En Cataluña es conocido este día como “Dijous Gras” (jueves graso) o dijous llarder. Pero… ¿qué tiene que ver el jueves lardero con el día de la tortilla?:
En las antiguas Saturnales, las festividades paganas que se celebraban en la Antigua Roma en honor al Dios Saturno,  se cocinaban unas “tortillas” a base de harina y grasa o manteca de cerdo (lardo) y era popular ir al campo a comérsela. Hoy en día esa harina y la grasa (también llamada chicharrones) de las tortillas se han sustituido por huevos y de ahí que sea tan tradicional un día como hoy llevarse a la escuela o al trabajo un bocata de tortilla."
Ver información blogs.20minutos
A Catalunya és tradició prendre la botifarra d'ou el dijous gras o llarder. També és costum prendre truita de botifarra i coca de llardons.

Cançó Dijous llarder

El dijous llarder
botifarra, botifarra
el dijous llarder
botifarra menjaré
Si no en vols menjar
Una truita, una truita
Si no en vols menjar
Una truita per sopar
No hi ha carnaval sense monarca i el rei Carnestoltes arriba puntual al centre de la ciutat el dia de Dijous Gras, per proclamar el seu regnat de disbauxa. L'entrada triomfal es amb el 'arribo', l'activitat central del carnaval, que consisteix en una gran festa amb tot el seguici de Sa Majestat Carnestoltes: els capgrossos del barri, els grotesc emperadors de les capitals europees, l'Orquestra Real, els Gegants Vells de la Casa de la Caritat y els músics Ganxets. Aquest any els reis de la festa seran ses majestats reals Belluga y Tòtil Tocatdelala.
El Rei Carnestoltes
"També acompanyen al rei els ambaixadors. Aquests són els set del Carnaval barceloní, que combinen característiques del carnestoltes tradicional dels segles XVII i XIX amb elements moderns. Per això els seus noms són una barreja dels antics noms carnestoltescos, amb zones o motius de les antigues viles.
Caramanxell de Magòria. Príncep de Rabiamfàs i de Vullsercomtú. Comte Gelós de Tot. Gran Saviesa imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt bellugada i emprenedora vila de Sants i dels llogarrets de Montjuïc i de la Marina. Ambaixador de color blau indi.
Gran Patantum de Solbaix. Marquesa de la Mandra i del Tantsemenfot. Senyora de Moltafenyaipoquesganes, Gran Dolcesa imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt tranquil·la i estimada vila de les Corts i al senyoriu de Pedres-albes. Ambaixadora de color blau cel.

Calicut de Malabar i Trestorres. Vescomte d’Això-magrada i d’Això-és-permí. Vicari de Mhoquedotot. Gran Fermesa Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a les molt nobles i encantadores viles de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles i cònsol honorari a Vallvidrera. Ambaixador de color verd.
Bufallut de Grassot. Duc de Soquelmillor, Marquès de Ningucomjò, Senyor de Jojoijò. Gran Orgull Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt orgullosa, alegre i fidelíssima vila de Gràcia i cònsol honorari a Vallcarca. Ambaixador de color groc.

Currutaca Bugadera i Santgenís. Gran Duquessa d’Arasticbé Aramemprenyo. Princesa consort de Miratuquebé! Gran Entusiasme Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt feinejadora i polida vila d’Horta, de les valls d’Hebron i dels llogarrets muntanyencs del Guinardó. Ambaixadora de color taronja.

Maabiata de Txan-txan i Coats. Princesa de Baixforta. Comtessa de Tincpicors. Sexerdotessa Mhomenjotot. Gran Passió Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la sensual i discreta vila de Sant Andreu, de la Sagrera i dels nous més de Nou Barris. Ambaixadora de color vermell.

Barraló Espirillingat de la Mel. Comte de Tripalloca. Vescomte de Mesteca. Vesvescomte de Vullmés, Vesvesves comte d’Encaramquedunracó. Gran Serenor Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt extensa i platjívola vila de Sant Martí. Ambaixador de color porpra."

Veure informació lameva.barcelona.cat/
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada