dijous, 7 de febrer del 2019

Canal de Suez a plaça Lesseps

"La plaça de Lesseps va prendre les dimensions actuals als anys cinquanta, quan es va unir la plaça del davant de l’església dels Josepets (que des del 1905 ja portava el nom de Lesseps) amb la veïna de la Creu.
1915 - 1925
1955
Quan, en temps de l’alcalde Porcioles, es va obrir el que ara és la Ronda del Mig,  es va pretendre que travessés la plaça mitjançant un pas elevat de sis carrils. El projecte es va presentar el 1969, però l’oposició dels veïns el va mantenir congelat fins a l’arribada d’Enric Massó a l’alcaldia. Aquest va arribar a una solució negociada, a mig camí del pas soterrat i el pas elevat, que es va executar al llarg de la segona meitat de l’any 1975 i durant el 1976. El resultat va ser una plaça amb molts desnivells i pocs espais aprofitables per als vianants.
1978
Es va mantenir amb aquest aspecte fins que el desembre del 2002, amb Joan Clos a l’alcaldia, es va arribar a un acord entre l’Ajuntament i els veïns per a remodelar la plaça de manera que fos més plana i amb més zones utilitzables. Es va encarregar el projecte a l’arquitecte Albert Viaplana. El diumenge 5 d’abril del 2009 l’alcalde Jordi Hereu va inaugurar la nova urbanització de la plaça.
2009
L’arquitecte que havia dissenyat la plaça va concebre-la com un monument al diplomàtic i financer francès que li dóna nom, Ferdinand-Marie de Lesseps que entre 1859 i 1869 va portar a terme les obres d’obertura d’un pas de 160 kilòmetres per als vaixells entre els mars Mediterrani i Roig, el Canal de Suez.
Ferdinand de Lesseps
En realitat es va posar el seu nom a la plaça l’any 1905, no pas per l’obra d’enginyeria que va promoure al Pròxim Orient sinó per la intervenció que havia tingut el 1842, com a cònsol francès a Barcelona, acabat de nomenar, en mitigar les conseqüències del bombardeig de la ciutat per Espartero el desembre d’aquell any. Tot valent-se de la seva condició de diplomàtic, s’entrevistà amb els caps militars de les forces que van ocupar la ciutat i aconseguí que s’aturessin els bombardejos i fossin alliberats nombrosos detinguts. A la vegada va posar a la disposició de tots els ciutadans barcelonins ferits els serveis sanitaris que havia organitzat en principi per a la colònia francesa. Lesseps va viure sis anys a la ciutat com a cònsol, abans de marxar a Madrid com ambaixador del seu país, i va deixar un gran record entre les classes populars.
Bombardeig de Barcelona 1842
Per completar la metàfora marinera del Canal de Suez tota la plaça sembla, de fet, la coberta d’un gran vaixell. Delimiten la proa i la popa d’aquest vaixell imaginari dues plataformes inclinades, amb paviment de fusta, situades en els extrems Llobregat i Besòs de la plaça.Hi ha també un gran pal.li que segons la interpretació canònica, vol ser com un punt de llum fictici del vestíbul de l’estació del metro que hi ha a sota, i sobretot una equivalència simètrica d’aquest espai."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Plaza_de_Lesseps
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_de_Lesseps




















Albert Viaplana i Veà
Més informació https://elpais.com/cultura
Veure més Art Públic Gràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada