"100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat
L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys. Per celebrar aquesta doble efemèride, els hem pogut veure exposats en companyia de convidats provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià, com els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada i els de Castelló de la Plana.
La gegantona Laia, protagonista de les festes, presideix l’exposició, en la qual també es veuen els caps originals dels Gegants vells, unes escultures de gran valor artístic, històric i patrimonial, que van ser donats al Museu Etnològic de Barcelona. Els Gegants vells o de Carnestoltes pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born i van ser els primers que es van construir amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. Van aparèixer públicament per primer cop a les festes del Carnestoltes del 1859."
Veure informació https://www-lameva.barcelona.cat/santaeulalia
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_vells_de_la_Casa_de_la_Caritat
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_nous_de_la_Casa_de_la_Caritat
Gegants vells de la Casa de la Caritat o de Carnestoltes, copia del 1987- En Rodanxó i la Rodanxona |
Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, de 1918 - L'Hereu i la Borda |
Gegants de la Casa de la Caritat |
Els caps originals dels Gegants de Carnestoltes daten almenys del 1859
"Van ser donats a la Casa de la Caritat de la Diputació Provincial de Barcelona, perquè en poguessin gaudir els nens orfans el 1891, fins que el 1919 van ser substitüits pels Gegants nous o de Corpus. El 1987 l'imatger Domènech Umbert va rebre el encàrrec de restaurar-los, però a causa del mal estat va optar per fer-ne unes còpies que son els Gegants vells actuals.
Un cop copiats, el mestre Umbert va desar els caps originals al seu taller fins que trenta anys més tard, Francesc Cisa deixeble d'Umbert, en va fer donació al Museu Etnològic de Barcelona per ser preservats i exposats como peça museística."
La Gegantona Laia
"Laia representa una noia de 13 anys vestida amb una indumentària pròpia del segle IV, época en què el llegendari barceloní diu que va viure Santa Eulàlia, la primera patrona de la ciutat. La gegantona porta a les mans els atributs de la santa:la palma, element que simbolitza el martiri, i la creu en aspa on s'explica que la van condemnar a morir. Al cap, hi té una corona de flors naturals.
La figura es fruit de la bona acollida que va tenir un dibuix de Carme Solé que il.lustrava el programa i el cartell de les festes de Santa Eulàlia del 1997. Arran d'aixo, l'Institut de Cultura de Barcelona, la Federació de Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i la Casa dels Entremesos es van posar d'acord per construir una gegantona i enriquir així la imatgeria festiva municipal i patrimoni de la ciutat. La petita va ser encarregada a l'imatger Xavier Jansana, que va seguir les indicacions de la dibuixant Carme Solé per construir la nova figura. Es va estrenar el 12 de febrer de 1998, a la processó de les Laies."
Mes informació Wikipedia Carme Solé
Gegants boixos de Solsona
"El Carnaval de Solsona va viure un punt d'inflexió l'any 1978 amb l'arribada del Gegant Boig, un gegant geperut, calb, panxut i grotesc creat per Manel Casserras seguint la idea de fer mofa dels gegants oficials. Però el més revolucionari van ser el braços articulats que reparteixen cops a tort i dret mentre el gegant gira , una idea que fa singulars els Gegants del Carnaval de Solsona. Després de l'exit del Gegant Boig, es van anar creant totes les burles de les figures de la festa major:la Geganta Boja, el Mocós, la Geganteta Boja, els Nans, la Draca, el Xut, el Comte de l'Assaltu, La Vaqueta, el Tòfol-Nano, en Pep dels Oriols i fins i tot l'Olímpic, un boxejador que fa mofa de les olimpíades barcelonines."
Els Nanos de Montblanc |
"Tot i que es desconeix la data de creació dels Nanos de Montblanc, es creu que van ser construïts a finals del segle XIX. Els dotze Nanos semblan iguals, però no ho són."
"Documentats des del 1627, aquests gegants són dels més antics que s'han conservat al País Valencià."
Tàfol i Lledó, els Gegants de Corpus de Castelló
Els Gegants d'Igualada |
"El Gegant i la Geganta d'Igualada són obra del taller el Ingenio de Barcelona i van ser estrenats per les festes del Corpus del 1943. La parella representa als Reis Catòlics, peró actualment se'ls coneix simplement como el Gegant i la Geganta de la ciutat."
Els Gegants de Montblanc |
"Van sortir a ballar per primer cop làny 1864 acompanyats per la música del flabiol, i a partir dels anys vint del segle passat van començar a ballar amb banda. Les seves evolucions al so dels pasdobles Amparito Roca o La Carrascosa són un dels elements més vistosos de les festes montblanquines.
A fi de preservar les figures originals, que s'han convertir en dues de les imatges festives més emblemàtiques del país, l'any 1992 van ser substituïdes per unes rèpliques. Les originals no es mouen de Montblanc i només surten per Corpus, Sant Maties i per la Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Serra. Les rèpliques fan altres actuacions tant a la vila como a fora."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada