dimarts, 26 de febrer del 2019

Bust Juan Pablo Duarte

"El Ministeri de Cultura de la República Dominicana va iniciar en començar el segle XXI una campanya per promoure la col·locació de bustos de Juan Pablo Duarte a les principals ciutats de l’estat espanyol. Després de Madrid, Sevilla i Cadis, se’n va posar un al poble gadità de Vejer de la Frontera, ciutat on va néixer Juan José Duarte, pare del fundador de la República Dominicana. Hi havia interès en que Barcelona fos la següent, perquè Duarte hi va viure uns anys en la seva joventut.
Juan Pablo Duarte (Santa Domingo, 26/1/1813 – Caracas, 15/7/1876), nascut a la part que era colònia espanyola de l’illa La Española, va ser enviat pels seus pares primer a Nova York, i després a Barcelona, on tenia parents, i on va romandre dos anys estudiant Dret a la Universitat de Barcelona. Aquí va viure els anys intensos del Trienni Liberal, que influirien decisivament en el seu ideari polític. En tornar el 1833 al seu país de naixement va encapçalar el moviment independentista de la part de l’illa que era encara colònia espanyola, sense plantejar la possible fusió entre dominicans i haitians (que vivien en la part que era aleshores colònia francesa). La independència de la República Dominicana es va obtenir el 27 de febrer de 1844. Duarte va morir en l’exili a Veneçuela.
El monument consisteix en un bust realitzat a partir d’una obra de l’artista dominicà Félix Tejada, que ha servit també per als bustos posats a Madrid i Sevilla i en ciutats de la República Dominicana. És fos en bronze i pesa 172 quilos. Fa un metre d’alçada i ha quedat sobre una peanya de dos colors i d’una mica més de tres metres d’alçada, dissenyada per l’arquitecta municipal Judit Massana, en la part inferior de la qual hi ha gravats uns textos al·lusius."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Més informació https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Pablo_Duarte

Bust Juan Pablo Duarte al Parc de l'Estació del Nord








Homenatge a la figura màxima de la història dominicana qui va visitar Barcelona cap a 1830 En tornar a la seva pàtria promogue la lluita independentista contra la dominació haitiana inspirat segons les seves pròpies paraules en els furs i llibertats que conegué a Catalunya La República Dominicana va ser finalment fundada el 27 de febrer de 1844
Juan Pablo Duarte Diez, font:wikipedia

 

Veure més Art Públic Eixample

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada