dissabte, 16 de febrer del 2019

Escultura a Francesc Soler i Rovirosa

"Als 25 anys de la mort de Francesc Soler i Rovirosa (Barcelona, 1836-1900), primer gran mestre de l'escenografia catalana, diverses entitats vinculades al món teatral i artístic, amb el Cercle Artístic al capdavant, van llançar una campanya per homenatjar-lo amb un monument.
Es va encarregar una escultura a Frederic Marès. Aquest va optar per evitar el bust o qualsevol referència al treball de Soler i Rovirosa i va oferir una de les seves característiques figures femenines jacents, aquesta amb una flor a la mà. Però per evitar la despersonalització total, va incloure un medalló amb el rostre de Soler en el pedestal, sota el seu nom. L'execució en marbre del monument la va fer el també escultor Joan Centellas.
Es va inaugurar, en presència de la filla i el nét de Soler, el 26 d'octubre de 1930 a la Gran Via, entre el passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya, molt a prop d'on hi havia el monument a Güell i Ferrer des de feia quaranta anys.
Aquell espai tenia aleshores un aspecte urbanístic molt diferent de l'actual, ja que els jardinets que envolten el monument (que en el moment de la inauguració portaven el nom de la Reina Victòria) van ser profundament transformats en vigílies del Congrés Eucarístic Internacional de 1952, moment en què també es va fer l'hotel Avenida Palace que és al davant del monument i els gratacels bancaris de les dues cantonades inferiors dels passeig de Gràcia amb Gran Via. També aleshores es van fer els dos brolladors de les cruïlles de la Gran Via, el gran de passeig de Gràcia i el petit de Rambla de Catalunya, al qual es van portar les quatre figures d'uns nens amb peixos, obra de Frederic Marès, que havien estat a la plaça de Catalunya. Uns anys abans s'havia desplaçat el monument a Güell i Ferrer, destruït durant la Guerra i reconstruït per Marès en acabar aquesta, amb la qual cosa tres obres de Marès van quedar a tocar les unes de les altres."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Barcelona Cultura

Escultura a Francesc Soler a Gran Via de les Corts Catalanes





Francesc Soler Rovirosa   1836 - 1900
Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Soler_i_Rovirosa
Francesc Soler i Rovirosa font:museunacional.cat
Més informació Wikipedia Frederic Marés
Frederic Marès i Deulovol font:wikipedia

Veure més Art Públic Eixample


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada