dimecres, 6 de febrer del 2019

Monument a Nicolau Maria Rubió i Tudurí

"L'arquitecte i paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí, nascut a Maó el 1891, va morir a Barcelona el maig del 1981. Quatre mesos més tard, el 27 de setembre d'aquell mateix any, s'inaugurà a Barcelona la seva obra pòstuma, que li havia estat encarregada per l'alcalde de la Transició, Josep Maria Socías Humbert: la plaça Gaudí.
Rubió havia estat nomenat per l'Ajuntament, director dels parcs de Barcelona el 1917, només un any després d'acabar la carrera d'arquitectura. Col·laborà amb Forestier en totes les actuacions que aquest va fer a Barcelona, especialment al parc de Montjuïc, i va ser el responsable dels jardins públics de la ciutat fins a la Guerra Civil. Exiliat el 1937, no va tornar a Catalunya fins al 1945. Marginat pel franquisme, es va dedicar a l'exercici privat de la professió fins que, quan tenia ja 86 anys, l'Ajuntament li va encarregar el disseny... Vista la plaça avui,  es pot apreciar la categoria professional de Rubió i Tudurí.
L'Ajuntament va decidir recordar-lo en la mateixa plaça i va posar, en honor seu, una columna de marbre en el racó de l'estany més pròxim a la porta del naixement. Aquesta columna es una obra de Xavier Corberó."
Veure informació Ajuntament Art Públic
Més informació http://rubioituduri.cat/es
Més informació Real Academia de la Historia
Més informació Wikipedia Xavir Corberó
Monument a Nicolau Maria Rubió i Tudurí a la plaça Gaudi




Nicolau Maria Rubió i Tudurí
Xavier Corberó i Olivella
Veure més Art Públic Eixample

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada