divendres, 22 de febrer del 2019

Escultura Àngel

"Una idea d'Eugeni d'Ors, que havia nascut a prop del lloc on l'arquitecte Juan de Zavala estava construint el Banc d'Espanya, va influir decisivament a posar la figura d'un àngel en una fornícula del nou edifici, com a recordatori del que havia existit al Portal de l'Àngel, que formava part de les muralles barcelonines fins al 1859. El primitiu àngel havia estat portat a l'església de l'Àngel Custodi del barri d'Hostafrancs i va ser destruït durant la Guerra Civil. Per fer-ne el nou es va pensar en l'escultor Àngel Ferrant. D'Ors demanava que es pensés en una columna per posar l'àngel a sobre, però finalment es va haver de conformar amb la fornícula. Fou inaugurat el 17 d'octubre de 1957"
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Escultura a la avinguda del Portal de l'Àngel
L'Àngel en l'edifici del Banc de Espanya

Llegenda de l'Àngel Custodi
"L'Avinguda del Portal de l'Àngel, coneguda simplement com a Portal de l'Àngel. El seu nom deriva de quan s'hi obria un dels portals de la ciutat a la muralla de Barcelona.
A l'alta edat mitjana aquesta zona quedava fora de la muralla romana i comtal. En edificar-se la muralla del segle XIII s'hi va obrir aquí un portal que es va anomenar "dels Orbs" perquè s'hi reunien els cecs i tota mena de pobres i esguerrats, que vivien en barraques no gaire lluny. Diuen que quan sant Vicenç Ferrer visità Barcelona l'any 1419, un àngel se li aparegué en aquest lloc, i li manifestà que era allí per vetllar per la ciutat, i d'aquest fet ve el nom actual. Aquest nom seria oficialitzat el 30 de gener de 1466 per iniciativa de Pere IV de Catalunya en agraïment pel fi d'una epidèmia de pesta a la ciutat. Uns mesos més tard, el novembre de 1466 quan Pere ja havia mort, s'hi va instal·lar una imatge de l'àngel custodi encarregada pel rei. Aquesta escultura, situada en una capella a la muralla, hi va ser fins que el 1859 es van enderrocar les muralles i la imatge va anar a la porta de l'església de Santa Anna, primer, i posteriorment a l'església de l'Àngel Custodi d'Hostafrancs (aleshores nova), fins que va ser destruïda a la guerra civil en els arrauxaments anticlericals produïts a Catalunya.
Actualment hi torna a haver al Portal de l'Àngel la imatge d'un àngel, situada en una fornícula de l'edifici del Banc d'Espanya."
Àngel Custodi amb espasa i corona. Obra de 1466, font:wikipedia
Més informació Wikipedia Ángel Ferrant
Ángel Ferrant Vázquez, font:civtat.cat
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada