divendres, 27 de maig del 2022

Ateneu Hortenc

 

"El 19 de juny del 2011 es va inaugurar la decoració mural de la paret mitgera entre els número 8 i 10 del carrer de Pere Pau, d’Horta. Aquesta mitgera havia quedat en fer-se el nou edifici del número 10 amb les noves alineacions fixades per al carrer i de fet ja aplicades a totes les cases del costat dels números parells del carrer excepte les més properes a la plaça d’Eivissa. Els números 2 i 4 corresponen a dues cases d’habitatges molt antigues i els 6 i 8 a l’edifici de l’Ateneu Hortenc.

La necessitat patrimonial de conservar l’edifici històric de l’Ateneu, una entitat amb un segle i mig d’existència, fa que es mantingui amb l’alineació antiga i que per tant l’existència de la mitgera es prevegi de llarga durada. Per això l’Institut Municipal del Paisatge Urbà va donar suport a l’execució del projecte pensat pels arquitectes Eva Sánchez i Pablo Roel i que va ser escollit com el millor del districte d’Horta-Guinardó en el segon concurs de Racons Públics, 2010, que promou el FAD amb la col·laboració del departament d’Urbanisme de l’ajuntament i El Periódico. És un premi que constitueix un avançament a aquells avantprojectes que l’Ajuntament de Barcelona, a través dels districtes, escull per a convertir-los en realitat. A la segona convocatòria es van presentar 600 avantprojectes per als deu districtes de la ciutat, dels quals se’n van preseleccionar 37 i finalment, el 29 d’abril del 2010 se’n van premiar deu, un per a cada districte i dos ex-aequo per al de Gràcia. Aquest premiat per al districte d’Horta-Guinardó va ser l’únic relacionat amb l’art públic, ja que els altres eren projectes de caràcter urbanístic, mobiliari urbà o jardineria. Formaven el jurat Joan Manuel Clavillé, Oriol Clos, Beth Galí, Albert García Espuche, Isabel López Vilalta, Xavier Theros, Jeroni Villanueva i els comissaris del concurs, Àlex Giménez i Sara Dauge, aquesta última secretària també de la Comissió d’Escultures municipal.

La decoració de la mitgera està formada per les lletres de la paraula Ateneu, en gran format, diferents cossos de lletra i un tipus gòtic en majúscules. Les lletres estan en vertical, com mantenint-se en equilibri les unes sobre les altres. La de dalt de tot, l'A, és incompleta (li falta el pal de l’esquerra) i la de baix de tot, la U, està capgirada, resseguint la sortida d’emergència de la sala d’actes de l’Ateneu, que ocupa la part baixa de la mitgera. Cal dir que, abans de l’actuació, aquesta porta era rectangular, sense arc superior, i que la remodelació de la mitgera va suposar la seva substitució per adaptar-la a la necessitat de que tingui forma d’U invertida. Totes les lletres són d’un color gris verdós, excepte la primera E que és d’un to més fort. La part interior de la U capgirada, que correspon a la porta, és pintada de color vermell.

Segons els autors, el principal objectiu del projecte era donar més visibilitat a un edifici que, malgrat el seu arrelament al barri, passava més aviat desapercebut. Ara, efectivament, es fa ben present des del carrer de Lisboa, on hi ha una sortida de metro.

L’obra no està signada, ni datada, ni té cap rètol explicatiu, cosa que sí que figura en altres mitgeres barcelonines decorades, com aquesta, per iniciativa de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà.

Aquest no és l’únic mural existent al carrer, ja que al mateix costat, en una llarga tanca de jardí que correspon als números 26 i 28, n’hi ha un altre que va ser pintat pel grup independentista La Torxa amb les figures d’un correfoc i la inscripció “Horta no és ni serà Barcelona”.

Aquesta és la mitgera que fa 134 de les remodelades amb el patrocini de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà des de la seva creació."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Pintures


Més informació:Ateneuhortenc.cat

Més informació:Viquipèdia Ateneu Hortenc

Ateneu Hortenc, Plaça de Santes Creus 1935, font:Ateneuhortenc.cat

Autor

Disseny:Pablo Roel Herranz, Eva Sánchez Moya

Més informació:Roel-Sanchez.com

Eva Sánchez Moya i Pablo Roel Herranz, font:europan-europe.eu
 

 

Veure més Art Públic Horta Guinardó


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada