dissabte, 14 de maig del 2022

Escultura Agulla

 

"L'obelisc ha estat tradicionalment associat a una finalitat commemorativa. El seu caràcter monolític i monumental encarna poderosament la verticalitat i tot un simbolisme ascensional vinculat a la grandesa i a l'exaltació èpica. Com totes les figures geomètriques, té la rotunditat que li proporciona la claredat formal.

El repertori temàtic de Tom Carr inclou prismes, cilindres i cons, i també ziggurats, columnes, escales i altres elements arquitectònics. Les seves formes geomètriques simples emulen arquitectures civils i teocràtiques, però estan desproveïdes de tota significació més enllà de la pura presència escultòrica. La seva qualitat principal és que són arquetípiques. Són tipus i models que han perviscut des de l'antiguitat, i això fa que aquestes formes siguin intemporals. Alliberades de la referència commemorativa, esdevenen estructures neutres, objectives i autònomes que Carr tracta amb fredor i sobrietat.

A la racionalitat i la lluminositat dels volums arquitectònics de la Fundació, Agulla hi contraposa la contundència d'un volum únic, massís, que es projecta -segons l'artista- "com una fletxa que va cap a l'infinit". Aquest plantejament diferenciador ja havia estat previst en un primer moment, quan es pensava en un jardí d'escultures al costat oest de la Fundació, on la peça hauria d'haver competit amb xiprers d'una alçada respectable. Però les dimensions i la forma de la peça no solament estaven condicionades per la rigidesa flamejant dels xiprers, sinó també, molt especialment, per l'arquitectura de Sert, de manera que l'alçada de l'obelisc venia a coincidir amb la de l'edifici, mentre que l'equilibri i la regularitat eren atenuats per tal de cercar un subtil apropament a l'edifici que exigia la inclinació de l'escultura. Finalment, un toc de color -com si una mica del blau intens del cel mediterrani s'hagués vessat accidentalment- retia un tribut afectiu a la profunda impressió que havia produït a l'artista, cap als dotze o tretze anys, la visió del tríptic Blau de Joan Miró."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jordi Clavero

Materials:Formigó armat i pintura blava







Més informació:Viquipèdia Jardí d'Escultures

Jardí d'Escultures, font:Viquipèdia
  
Autor

Escultor:Tom Carr

Més informació:Viquipèdia Tom Carr

Més informació:Tom Carr Studio

 

Tom Carr, font:artandonly.com

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada