dissabte, 14 de maig del 2022

Obra Transparent, el paisatge

 

"Pep Duran furga en la realitat per recuperar tota mena d'objectes inútils, rebutjats o trencats i donar-los una nova existència en què allò que compta ja no és la funció que convencionalment se'ls havia atribuït, sinó el potencial metafòric que poden assolir en un nou context.

Transparent, el paisatge pertany a una sèrie d'obres amb carretons que suporten càrregues fictícies, com ara plaques de marbre, roba i formes vegetals, que palesen una confrontació entre el món industrial i el món natural. En aquesta peça, la coincidència d'objectes manufacturats involucra l'home; l'espai circumdant, el paisatge, es reflecteix en els vidres, que el fixen i el privilegien, convertint-lo en tema i argument. Ara bé, la transparència dels vidres copsa les circumstàncies de l'ambient, enregistra les variacions meteorològiques i emmiralla les esporàdiques oscil·lacions de les fulles; però el paisatge, en projectar-se contra una pantalla plana, esdevé una realitat fictícia i intangible, una representació.

Els carretons compleixen la seva funció habitual i, tanmateix, congelats en el temps i en l'espai, aquesta funció resulta absurda. En la vida quotidiana, això seria percebut fugaçment. Aquí, en canvi, ningú no completarà el procés inacabat traslladant els vidres o descarregant-los. Aquesta suspensió temporal de l'acció la fa inusual, enigmàtica, única. El lligam amb la vida i amb l'esdevenir es trenca perquè no hi ha desenllaç, i a l'espectador li pertoca de trobar un sentit a la desconnexió dels objectes del seu decurs natural.

Amb aquesta instal·lació, Pep Duran volia establir una relació amb la Fundació, jugant amb la llum i la transparència característiques de l'arquitectura de J.L. Sert, i per això va triar unes portes de vidre en desús provinents de la Fundació. Els vidres desmuntats fan pensar en una virtual supressió d'aquest element de protecció i suggereixen una comunicació efectiva de l'edifici amb l'entorn, la integració de l'arquitectura amb el paisatge, tant del grat de Sert."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jordi Clavero

Materials:Carretons de ferro, portes de vidre, goma i trava de niló



 

Més informació:Viquipèdia Jardí d'Escultures

Jardí d'Escultures, font:Viquipèdia
 

Autor

Escultor:Pep Duran i Esteva

Més informació:Viquipèdia Pep Duran i Esteva

Pep Duran, font:Catàleg de la galeria Barcelonesa Carles Tache, de l'exposició individual de l'artista Pep Duran

 Veure més Art Públic Sants Montjuïc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada