dilluns, 16 de maig del 2022

Obra D.T.

 

"Per a Sergi Aguilar, el repte d'una escultura per a un espai públic consisteix a resoldre la confrontació amb un determinat entorn. Enmig de la ciutat, entre els edificis, la responsabilitat de l'escultor és "significar" el lloc. L'escultura esdevé aleshores una mena de balisa, un element de reconeixement i de senyalització. Un caràcter similar tindrà en el paisatge natural. En tots dos casos, la singularitat artística (la manca de funcionalitat en el primer cas, la seva substància artificial en el segon) és un factor decisiu. En el Jardí d'Escultures, la confrontació és més complicada, perquè hi conflueixen diverses singularitats i la voluntat no pot ser apropiar-se tot l'espai, sinó un territori més pròxim i aconseguir d'acotar-lo. No es tracta tant de demostrar la capacitat de ressonància, com de fer visible l'aura, l'espai immediat que la mateixa obra irradia.

D. T., en al·lusió velada al poeta Dylan Thomas, parla d'aquest espai i també del moviment, d'un moviment que no es desenvolupa davant la mirada de l'observador, però que la seva ment inevitablement reprodueix. És un "moviment deturat però actiu", diu Sergi Aguilar.

La peça, seguint la tònica habitual de l'artista, troba en la simplicitat elemental de la forma el vehicle més adequat per a l'articulació d'un pensament. Un cercle traspassat per un pla rectangular acabat en un cilindre llarg i estret, una mena de ballaruga insòlita, d'una simetria irregular, en repòs després d'haver giravoltat dificultosament. És possible imaginar la rotació desmanegada, desafiant la pesantor de l'acer, els girs inharmònics fins a desplomar-se damunt l'herba i les oscil·lacions a banda i banda, i reconstruir llavors el traçat d'una circumferència amb l'extrem del cilindre per centre. "Sigui un espai virtual o no, el que importa és l'energia que l'obra emet, i per tant el territori que genera", ni que sigui la constatació d'un esforç infructuós, d'una impossibilitat que sembla contradir-se amb l'exactitud geomètrica."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jordi Clavero

Materials:Acer corten



 

Més informació:Viquipèdia Jardí d'Escultures

Jardí d'Escultures, font:Viquipèdia
 

Autor

Escultor:Sergi Aguilar

Més informació:Viquipèdia Sergi Aguilar Sanchis

Més informació:Enciclopedia.cat Sergi Aguilar i Sanchis

Sergi Aguilar, font:enciclopedia.cat
 

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada