dilluns, 9 de maig del 2022

Escultura Homenatge a Hwang Young-Cho

 

"El govern coreà tenia clavada una espina en la sensibilitat patriòtica. Un coreà havia guanyat la marató dels Jocs Olímpics de Berlín el 1936, però com que el seu país estava aleshores sota mandat japonès, ja que havia estat envaït, la proesa atlètica figura als annals de l'esport com una victòria nipona. El 1992 el coreà Young-Cho Hwang havia tornat a emular aquella gesta del passat i havia guanyat la prova cimera de la marató als Jocs Olímpics de Barcelona. El govern de Corea del Sud volia que es fes en algun indret de Montjuïc un monument que recordés la gran victòria del seu ciutadà, però no trobava ressò adequat a Barcelona. Li va caldre d'amenaçar amb dificultats en les relacions econòmiques entre Catalunya i Corea perquè l'afer es desencallés. Molt a prop de l'estadi, a l'altra banda, l'artista Kang Dae-Chul va aprofitar tot un pany de paret per mostrar l'atleta en plena cursa, incloent-hi una dedicatòria del poeta Cho Byong Hua i ressaltant l'amistat entre Catalunya i Corea. Aquest monument va ser inaugurat el 5 d'octubre del 2001. A la inauguració van assistir el president Jordi Pujol, l'alcalde Joan Clos i el ministre d'Esports de la província de Kyonggi."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"Aquest monument situat al Parc de Montjuïc, que pretén segellar els llaços de germanor existents entre les províncies de Kyonggy (Corea del Sud) i Catalunya ens presenta d'una manera molt "natural" alguns dels traços més característics i simbòlics del paisatge d'aquesta província coreana i, per què no, també de l'esperit de les seves gents.

Quan parlo de "natural" ho dic deliberadament, perquè aquest monument intenta englobar en els elements de la natura l'esforç humà, un esforç que no destrueix aqueixa naturalesa sinó que es beneficia i desprèn d'aquesta, i passa a formar-hi una unitat.

Les pedres que ens donen la imatge dels suaus tossals i muntanyes, que formen la major part de l'horitzó de la província de Kyonggy i de tota Corea, estan dividides en dos grups separats per un espai buit.

Aquests dos grups de roques representen els dos principis que regeixen l'univers, la natura i l'ésser humà, els principis del Yin i el Yang. D'una banda, tenim el conjunt de quatre roques on es troba la figura de l'atleta, Hwang Young Jo, vencedor de la marató de les Olimpíades de Barcelona, que representen el Yang amb la silueta del sol naixent del matí, Corea, país del matí tranquil, i que crea un halo de llum al voltant de l'esportista.

El Yang és el principi de la llum, el sol, la calor, el masculí. Mentre que a l'altre costat tenim l'altre grup de cinc roques que ens presenten el principi del Yin. El Yin és l'element de l'ombra, lunar, fred, femení.

Però aquests dos grups no són independents sinó que formen una unitat. En el Yin sempre hi ha algun element del Yang i viceversa. Per això, en el grup de roques del Yin s'ha inclòs una roca mes clara per representar aqueixa part de llum (Yang) que existeix al mig de la foscor (Yin).

A més, l'espai buit entre els dos grups i al voltant seu els engloba en una unitat dinàmica de constant interacció entre aquests dos pols, que és el que produeix l'energia que mou l'univers.

Es tracta d'una unitat perfecta i harmònica representada pel número nou, perquè són nou les roques. És aquesta harmonia entre les dues cares de l'univers allò que produeix l'energia beneficiosa i justa que dóna resplendor a tota la humanitat, representada en l'atleta coreà, un atleta que ha après de la natura a combinar l'esforç amb la constància, que és el que fa superar totes les dificultats. És com l'aigua d'un riu que, passant constantment sobre les vores esmolades de les roques, les suavitza fins a modelar-les i fer-les harmòniques, tal com pot veure's en aquestes roques: d'una banda, tenim aquelles més esmolades i amb clivelles, i de l'altra aquelles que ja han estat modelades per la natura amb formes més suaus i harmòniques."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antonio José Doménch del Río

Materials:Pedra i Bronze

 






Aquesta és la mostra d'amistat entre els dos paisos com a companys de la nova era./Aquet testimoni serà recordat com l'esperança d'una nova història, capaç de fondre els dos pobles en un de sol./



Catalunya, país afavorit per l'art i la història / Barcelona, antiga i gloriosa ciutat / Kyonggi-do de Corea, terra d'oriental tranquil·litat / La seva llum brillant ens uneix / Ah! que sigui perpètua aquesta càlida amistat

 

Més informació:Viquipèdia Hwang Young-cho

Hwang Young-cho creuant la meta a l'estadi olímpic, font:Onekmore.com

 

Autor

Escultor: Kang Dae-Chul (província de Kyong-Gi, Corea del Sud, 1955). Cursà estudis al College of Fine Arts de la Universitat de Hong-Ik, Seül. Va fer la primera exposició individual en una galeria de Seül, el 1976, i des d'aleshores ha anat exposat regularment a Seül un cop l'any. També ha participat en exposicions col·lectives a París, Milà i São Paulo. Ha rebut diversos premis al seu país i el 1998 va rebre el premi corresponent al millor artista al Simposi Internacional d'Escultura de Perú. És autor de dues novel·les (1982 i 1994) i d'una col·lecció d'assaigs, Things I Miss (1997).

Font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic

 

Veure més  Art Públic Sants Montjuïc

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada