dilluns, 16 de maig del 2022

Escultura La Teulada

 

"Un jardí és una natura domesticada. La representació pictòrica d'un paisatge és també una forma de domesticació, artificiosa o artística, del món natural, que el fa accessible a l'espectador. La reproducció, per més fidel que sigui al motiu, només és una il·lusió. Perejaume l'engloba dins el concepte més genèric de pessebrisme, que consisteix a "veure una cosa en una altra cosa" (un prat fet de molsa, un rierol de paper d'alumini) i la sotmet a una àmplia reflexió.

D'altra banda, no és inusual que l'obra de Perejaume remeti a la pintura romàntica, en què la figura de l'espectador apareix incorporada al paisatge. Però hi ha una diferència: en el pessebrisme no és el paisatge el que imposa la seva presència subjugadora a l'espectador, sinó que aquest, des d'una posició privilegiada, observa una natura a escala reduïda.

Teulada ens mostra una teulada que sura en un estany rectangular. Amb un símil basat en una afinitat de forma -i amb un joc poètic que recorda Magritte-, Perejaume busca crear l'efecte que la teulada és el mateix terra onejant damunt l'aigua. Així, la mirada de l'espectador és atreta al nivell del terra.

Observa des de dalt, des d'una posició privilegiada, i el tema remet al paisatge, un paisatge miniaturat.

El tema del paisatge dins el paisatge és recurrent en la producció de Perejaume ("Visc en el mar, però és d'una aigua tan antiga, que fingeix plans i pujols", ha escrit). A Teulada, la suposada casa de camp submergida està envoltada d'aigua, i l'aigua, de l'herba del jardí. La casa de ficció és dins un estany de ficció dins la natura de ficció que és el jardí. Tot és il·lusori. I l'espectador? L'espectador contempla una situació insòlita o absurda (una casa enmig de l'aigua), o un vestigi (una inundació) i, com a part d'un paisatge més ampli -el del jardí-, es pensa ell mateix dins el paisatge. Com la figura anònima de la pintura romàntica, esdevé un component d'una natura (o d'una obra) que l'espectador no abasta, perquè també l'inclou."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jordi Clavero

Materials:Teules, aigua i grava


Més informació:Viquipèdia Jardí d'Escultures

Jardí d'Escultures, font:Viquipèdia
 

Autor

Escultor:Perejaume

Més informació:Viquipèdia Perejaume

Pere Jaume Borrell i Guinart, font:enciclopèdia.cat

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada