dilluns, 3 de febrer del 2020

Panteó del Soldat

"El capità general de Catalunya Luis Orgaz va demanar a l’Ajuntament de Barcelona algun indret per donar “sepultura decorosa” als soldats de l’Exèrcit d’Urgell, i el 25 de setembre de 1940 va haver-hi acord municipal al respecte. En una part del cementiri de Sant Andreu els arquitectes militars Juan Gordillo Nieto i Miquel Niubó Munté van aixecar un panteó que incloia dues fileres soterrànies de nínxols, una mica en l’estil del panteó dels repatriats del cementiri de Les Corts, un altar a l’aire lliure i la figura d’un soldat amb fusell a l’entrada del panteó, que alguns atribueixen erròniament a Frederic Marès. L’estil és molt semblant al del soldat que monta eterna guàrdia a l’entrada del castell de Montjuïc. Tot i que la peanya del soldat diu “Panteón del Soldado. 1940”, la realitat és que les obres es van acabar el 28 de maig de 1941.
Sota la doble teulada on es llegeix en lletres grosses “Requiescat in pace” es troben nínxols amb dates dels anys quaranta i posteriors, amb l’excepció de la tomba del general Luis Lacy (1775-1817).
El 2 de novembre de 1995, dia dels Difunts, s’hi va afegir una lauda sepulcral, “Honor y gloria a los que dieron su vida por la patria”.
El panteó és objecte de sovintejats atacs, amb pintades de caràcter polític i empastifament de la figura del soldat. El cap li ha hagut de ser reposat més d’un cop, en aparèixer decapitat."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic





foto antiga del Panteó del Soldat, font:imagenesdememoria.blogspot.com

 Més informació sobre L'Exèrcit d'Urgell:coleccindemedallas-serteco.blogspot.com
Escut del Cos d'Exèrcit d'Urgell Divisió de Muntanya 42. Període d'ús 1939-1943
  
Autor
Arquitecte:Juan Gordillo Nieto i Miquel Niubó Munté
Juan Gordillo Nieto. Arquitecte municipal de Girona, ciutat de la que fou autor de la construcció del Mercat del Lleó (1941-44) projectat per Ricard Giralt i Casadesús el 1939, a la que seguiria l’avantprojecte de la tribuna coberta al camp de futbol Vista Alegre (1949), de l’ampliació d’aules de l’escola Ignasi Iglésias (1952), i del Passeig Arqueològic (1957). A Madrid va fer, Junt amb Juan Cámpora i Miguel Niubó, l’Escuela de Aplicación del Ejército a Tres Cantos (1941), les cases Militars del carrer Maudes (1943) i l’edifici d’habitatges del Patronat de les Cases Militars (1943). Amb Jorge Masgrau, Alfonso M. Thió, Luis Xifra i José Jou, van redactar el Pla General d’Ordenació de Girona i la seva zona d’influència. A Barcelona va projectar l’edifici del carrer Muntaner 54, que mostra la influencia del seu oncle, el també arquitecte Enrique Nieto que projectaria l’eixample modernista de Melilla. Junt amb Miguel Niubó Munté van dissenyar el Panteó del Soldat al cementiri de Sant Andreu de Barcelona. 
Miquel Niubó Munté. Arquitecte que es va iniciar al despatx de Manuel J. Raspall. De 1934 fins 1936 fou vicepresident segon del Jurat Mixt de la Construcció. Arquitecte municipal de Granollers on tingué despatx professional amb l’aparellador Avel·lí Gras. Autor de la Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX a la Barceloneta (vers 1939) i de les obres de reforma de l’Hospital Clínic de Barcelona (1957). Junt amb Juan Gordillo Nieto van fer els habitatges per a militars d’Almeria (1956) i van dissenyar el Panteó del Soldat al cementiri de Sant Andreu de Barcelona.
  Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada