dijous, 6 de febrer del 2020

Font Manuel de Falla

"Un dels trets distintius de la creació dins d'allò que s'ha denominat la postmodernitat és el gust o el culte per la diversitat, per l'eclecticisme. En aquesta obra podem copsar algunes característiques pròpies d'aquesta heterogeneïtat postmoderna. En primer lloc, ens trobem davant de les ampul·loses dimensions del projecte: un brollador situat enmig d'un espai urbà públic que, en unes altres èpoques, s'hagués resolt amb un minimalisme formal i un funcionalisme estructural mentre que aquí, en canvi, s'aposta per una certa grandiloqüència. En segon lloc, també la barreja de materials és pròpia del moment: l'acer del paral·lelepípede i de les columnes que el sostenen contrasta amb la naturalitat de les roques que es troben en un angle del petit llac.
També és interessant el diàleg que aquests dos materials plantegen amb l'aigua, la substància més important de tot el conjunt, quan emergeix dels brolladors del receptacle elevat o quan cau al llac de sota. I, posats a entaular diàlegs, no menys rellevant és el que es produeix entre les línies que conformen els diversos cossos del conjunt: l'horitzontalitat del bloc d'acer, les columnes esbiaixades de sota, la circularitat de les roques... Més encara, l'horitzontalitat del gran volum d'acer (i del rectangle d'aigua en el qual s'insereix) proposa una lectura de contrast molt intel·ligent amb la verticalitat de tots els edificis que envolten el parc.
Em sembla una obra esplèndida en la concepció inicial i en la seva consecució definitiva. Compleix perfectament amb la funció convencional i històrica de les fonts o brolladors públics. Però, alhora, contribueix a marcar la contemporaneïtat del moment en la qual va ser dissenyada a través de les formes, dels materials emprats, dels jocs de percepció que propicia des de diversos punts de la plaça o dels edificis que la circumden... I del diàleg que tots aquests elements entaulen entre ells mateixos, bo i provocant un cúmul de sensacions molt dispars en el públic que s'acosta a la font."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Acer, pedra i aigua







font:lumiartecnia.com

font:lumiartecnia.com
font:divisare.com
Més informació:Lumiartecnia.com Ballet acuático en Parc Josep María Serra Martí
Més informació:Viquipèdia Manuel de Falla y Matheu
Manuel de Falla, font:biografieonline.it
Autor
Escultor:Pedro Barragán
Pedro Barragán (Beni Euzar, Marroc, 1943). Arquitecte que ha dut a terme una sèrie d'obres municipals, com són la Via Júlia i la plaça de Can Robacols, habitualment en col·laboració amb Bernardo de Sola. També va ser l'autor del Volcà del Paral·lel i de la font dedicada a Manuel de Falla, al barri de Canyelles.
Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada