dilluns, 17 de febrer del 2020

Escultura El Caçador de Lleons

"El 21 de setembre de 1883 va ser instal·lada al Parc de la Ciutadella l'escultura d'Agapit Vallmitjana i Abarca, El caçador de lleons, també coneguda com L'africà.El caçador de lleons va ser un encàrrec de l'Ajuntament, formalitzat a l'abril de 1883.
Com tants d'altres artistes del XIX, Vallmitjana i Abarca es va sentir interessat en copsar l'excepcionalitat de l'Orient, preocupant-se per donar a conèixer la singularitat dels seus costums i l'originalitat dels tipus. Exemple d'això és aquesta obra que representa a un oriental que acaba d'apoderar-se d'uns cadells de lleó. L'atracció per l'orientalisme queda clarament exposada en aquesta obra, en la qual Vallmitjana Abarca aconsegueix presentar un determinat tipus racial, així com no s'oblida de donar a conèixer la seva emoció i les seves reaccions. El tema escollit permet a l'escultor donar una gran força expressiva als protagonistes, ja que es basa en el moment en que l'home es veu sorprès per la lleona, mare dels dos petits lleons que acaben de ser apressats. També destaca com està copsat el sentiment d'angoixa del caçador, que té por de que el felí l'ataqui, com el nerviosisme dels dos petits lleons que se senten apressats, ambdues expressions queden molt ben representades en aquesta escultura.
A la vegada, el conjunt denota una gran preocupació pels accessoris, tant en els detalls del vestit i els complements, com en les característiques de la pell dels animals. Aquest darrer aspecte està perfectament solucionat i ens permet veure l'alt nivell amb què l'autor aconsegueix realitzar l'escultura temàtica que va tractar durant tota la seva vida. Quant a la composició, Vallmitjana forma el grup escultòric utilitzant un triangle d'àmplia base que se situa sobre un petit pedestal circular fet de diferents marbres. El lloc on es va destinar el grup no sembla massa convenient, ja que degut a l'ampli espai de la terrassa, el grup queda empetitit."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Marbre blanc sobre pedra calcària






Autor
Escultor:Agapit Vallmitjana i Abarca
Més informació:Viquipèdia Agapit Vallmitjana i Abarca
Agapit Vallmitjana i Abarca, font:Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada