dilluns, 24 de febrer del 2020

El Pou del Món

OBRA FETA MALBÉ 21/02/20
"Una proposta dels veïns del Poblenou recollida per Jean Nouvel al dissenyar el Parc Central del Poblenou va donar origen al Pou del Món, un cilindre metàl·lic encastat al terra, com si fos un pou, i amb l’obertura tapada per un vidre rere el qual es veuen imatges procedents d’un projector ocult al fons.
El pou té aproximadament un metre de diàmetre i és situat al fons d’una depressió creada artificialment al Parc a la que s’han donat el nom, ben exacte, de cràter. S’hi baixa per un camí en forma d’espiral i envoltat d’una densa vegetació en flor.  A la vora del pou s’hi han inscrit els punts cardinals així com uns cercles concèntrics puntejats corresponents als paral·lels que van dels 10 als 40 graus de latitud nord, de cinc en cinc, i el mateix pels de latitud sud. També hi ha les marques corresponents als meridians terrestres en graus de longitud est i oest a partir del que passa per Greenwich, que és el zero.
En el lloc corresponent estan indicades les ciutats de Barcelona (41 graus i 23 minuts de latitud nord, 2 graus i 10 minuts de longitud est) i Guayaquil (2 graus i 10 minuts de latitud sud, 79 graus i 54 minuts de longitud oest). L'espectador pot apreciar d’aquesta manera com està una d’aprop de l’equador terrestre i l’altra del meridià de Greenwich. Les dues estan agermanades des del juny de l’any 2005. A la mateixa vora del pou hi ha inscrites les dues frases següents: “EI Pou del Món és un canal de comunicació amb una altra cultura” i “El Pou del Món parteix d’un procés de participació de les entitats del Poblenou - Abril 2008”. 
Tot plegat respon a una historia que va començar quan l’any 2004, un grup d’entitats del Poblenou van presentar a l'Ajuntament un projecte de construir un pou que, de manera simbòlica, travessés tot el globus terraqui i tingués un equivalent a l’altre extrem."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Més informació:Beteve.cat El Pou del Mon del Parc del Poblenou




Foto antiga de l'obra, font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
 
Foto antiga de l'obra, font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic

Autor
Arquitecte:Jean Nouvel
Més informació:Viquipèdia Jean Nouvel
Jean Nouvel, font:archilovers.com
Projecte:
Joan Maria Soler Farràs (Barcelona, 1958). Estudis de Filosofia a la Universitat de Barcelona. Especialista en retoc d’imatge fotogràfica. Capdavanter del moviment veïnal del Poblenou, on ha estat president de La Flor de Maig i de l’Associació de Veïns i on ha tingut un paper destacat durant les obres relacionades amb els Jocs Olímpics de 1992 i en la defensa dels equipaments del barri. Col·laborador de Barcelona Metrópolis Mediterrània, Icària, revista de l’Arxiu del Poblenou, i altres publicacions. Segueix vinculat a l’associació de veïns i al Consell de districte.
Joan Maria Soler i Farràs, font:tvclot.com
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada