dilluns, 3 de febrer del 2020

Homenatge a Quatre alemanys

"El cementiri de Sant Andreu va ser triat pels vencedors de la guerra civil espanyola per honorar alguns dels seus màrtirs. El 23 de juliol de 1936, durant la primera setmana de la guerra civil, quatre xicots alemanys van ser morts a trets en territori andreuenc, molt probablement en un control de carretera a la sortida de Barcelona, quan anaven cap el seu país per representar els alemanys que vivien a Barcelona en un congrés de caire nazi a Hamburg. Es deien Wilhelm Gatje (1907-1936), Helmut Hofmeister (1909-1936), Günther Swalmius (1910-1936) i Thomas Treiz (1903-1936).
El diumenge 4 d’agost de 1940 es va organitzar un homenatge al cementiri de Sant Andreu i s’hi va posar un monòlit amb una placa que deia: “Inmolados por una España ‘una, grande y libre’”. Després figuren els quatre noms dels nois alemanys, i una inscripció en alemany: “Wurden am 23 Juli 1936 auf dem Wege zur Heimat ermordet”. La traducció prosaica d’aquesta frase és: “Van ser assassinats el 23 de juliol del 1936 quan tornaven al seu país”. Però l’ús d’alguns mots alemanys poc corrents, com Wege o zur fa que es pugui fer una altra traducció més emotiva i de doble sentit, a to amb els missatges feixistes de l’època, com ara: “Van ser assassinats fent ruta cap a la Pàtria”.
A l’homenatge hi assistiren les autoritats alemanyes a Espanya, el cònsol italià i grups de falangistes, a més de membres de les Joventuts Hitlerianes que residien a Barcelona. Hi van parlar Carlos Trías per la Jefatura Provincial del Movimiento i el senyor Thomsen, cap del Partit Nacionalsocialista Alemany a Espanya. Després hi van desfilar els joves falangistes i també els joves hitlerians.
Aquest petit monument funerari s’alça al peu d’una vella alzina, emmarcat entre tres pilastres no massa altes, construïdes amb diverses pedres de format irregular, adoptant forma de nínxol. Aquesta senzilla distribució crea una espècie de petit jardí triangular que queda limitat per una cadena robusta de ferro, pintada d’un to gris, més aviat fosc. El monument en qüestió és una mena de petit monòlit de pedra arenosa.
La placa commemorativa de marbre blanc no existeix des de fa temps."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic


foto antiga, font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic

foto antiga de la Placa de l'Homenatge, font:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Veure més Art Públic Nou Barris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada