Els Cavallers Cotoners, font:cavalletscat2012.wordpress.com |
"Els Cavallets Cotoners de Barcelona són vuit peces que representen la lluita entre turcs i cristians i que formen part del Seguici Popular de Barcelona i del Bestiari Històric. Les figures actuals són propietat de l’Esbart Català de Dansaires.
Els Cavallets cotoners. Auca del segle XVIII, font:festamajor.biz
L’origen d’aquestes figures es remunta al 1424, any en què n'apareix la primera referència documental. Eren propietat del Consell de Barcelona, que els primers anys ja les va cedir al gremi de cotoners perquè n’assumissin la gestió, fet que explica el nom que encara tenen avui. Tenim constància de la participació dels Cavallets Cotoners en moltes ocasions durant els segles posteriors, com ara a la processó de Corpus o en actes i celebracions institucionals de la ciutat.
L’activitat de les figures es tornà a reprendre el 1933 gràcies a l’Esbart Català de Dansaires, que va decidir de recuperar-los i els encarregà al Taller Malatesta. Per dotar-los de singularitat, els artesans van dissenyar cada figura amb expressions, mirades i posició del cap diferents. L’any 1994, dins el projecte de recuperació de la imatgeria festiva barcelonina, es restauraren i s’incorporaren al Seguici Popular de Barcelona. Com les altres figures que hi pertanyen, surten durant les principals celebracions de la ciutat: Santa Eulàlia, la Mercè i Corpus.
Els Cavallers Cotoners, font:Bcn.cat |
La comparsa disposa de dues peces musicals diferents. L'una és de rigorós protocol i fou composta per Jordi Fàbregas. L’altra, més informal, s’empra en cercaviles i desfilades i la va arranjar Joan Gómez a partir d’un ball pla i una corranda. A més, els cavallets tenen dansa pròpia: el «Ball dels Cavallets Cotoners».
Per les Festes de Santa Eulàlia de l'any 2018 es van presentar les rèpliques dels Cavallets Cotoners, obra del taller reusenc AVALL. Des de llavors, les figures originals resten guardades com un dels entremesos més antics que es conserven a la ciutat.
Els nous Cavallets Cotoners de Barcelona es poden visitar durant tot l’any a la Casa dels Entremesos, on són exposats amb gran part del Seguici Popular barceloní."
Font de la informació:Barcelona.cat Cultura popular Imatgeria festiva Cavallets Cotoners
Creador de les rèpliques
Taller Reusenc AVALL
Més informació:Facebook.com Taller AVALL
Més informació:Talleravall.com
Veure més Imatgeria Festiva
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada