dijous, 13 de febrer del 2020

Bust a Pepita Teixidor

"El darrer bust posat al Parc de la Ciutadella està dedicat a una dona, la pintora Pepita Teixidor (Barcelona, 1875-1914). Va ser una iniciativa de la feminista barcelonina Carme Karr, directora de la revista Feminal.
Val la pena insistir que el monument dedicat a la pintora Josepa Teixidor Torres, que sempre va ser coneguda amb el diminutiu de Pepita Teixidor, és l'únic que, en el Parc de la Ciutadella, va ser dedicat a una dona. Només altres dues artistes, Visitació Ubach d'Osés i Lluïsa Vidal i Puig, van seguir, en els anys del modernisme i el noucentisme, una vida professional amb regularitat. La mort prematura de Pepita Teixidor, el 1914, quan encara no havia complert els quaranta anys, juntament amb la seva bellesa i el seu esperit sensible van fer que la seva mort fos molt sentida entre la societat catalana. 
 A fi d'aconseguir els fons que calien per fer l'escultura els amics de Pepita i del seu germà, el també pintor Modest Teixidor, van contribuir igualment amb la donació d'algunes obres per tal que es rifessin en una tómbola a la Sala Parès, la sala d'exposicions més popular de l'època, i així recollir més diners. Finalment, van encarregar el bust a Manuel Fuxà. El van inaugurar el 14 d'octubre de 1917 amb un discurs de l'escriptora feminista Dolors Monserdà."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Marbre blanc sobre pedestal de pedra de Montjuïc





Acte d'inauguració del monument en memòria de la pintora Pepita Teixidor. Parc de la Ciutadella, font:historiadebarcelona.org

Més informació:Historiadebarcelona.org el monument a Pepita Teixidor
Més informació:Viquipèdia Josefa Teixidor i Torres
Més informació:La vanguardia.com Pepita Texidor
Pepita Teixidor de Ramon Casas, font:Viquipèdia

Autor
Escultor:Manuel Fuxà
Més informació: Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal
Manuel Fuxà i Leal de Ramon Casas, font:Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada