dilluns, 10 de febrer del 2020

Escultura El Mamut

"La Junta de Ciències Naturals va impulsar la reconstrucció en pedra dels grans animals del passat, amb vista a complementar les col·leccions científiques del Parc de la Ciutadella. Així va ser com, d'acord amb una idea de mossèn Norbert Font i Sagué, el canonge Jaume Almera i Artur Bofill, membres de la Junta, es va reproduir un mamut que corresponia a les dimensions que tenien aquests animals. Sembla que va ser una reproducció d'un fòssil que s'havia descobert feia poc a Sibèria, el 1901, a la vora del riu Beresowka, als Urals. Font i Sagué va dirigir personalment el modelatge fet per Miquel Dalmau i el mamut va ser instal·lat prop de la cascada del Parc de la Ciutadella el desembre del 1907. S'hi pensava col·locar una sèrie de 12 animals prehistòrics, entre els quals hi hauria un dinoteri i un mastodont reproduïts en pedra a la seva escala natural. Només se'n va arribar a fer un, el mamut, que encara trobem al costat del llac, primera escultura de ciment armat feta a Barcelona. El mamut va ser envoltat d'una reixa, i una placa n'explicava les característiques. Ha estat restaurat com a mínim dues vegades, el 1981 i el 1998.
Aquesta darrera restauració, dirigida per María Luisa Aguado i Alícia Calmell, es basà en una endoscòpia, en una termografia i en una radiografia de l'escultura "per tal de verificar l'estat de les armadures del formigó i a l'extracció de mostres de morters per determinar el cromatisme original, així com la composició dels morters". Actualment, l'escultura disposa d'una placa amb un texte de Jaume Llongueras que explica que és. Durant l'època d'or del parc com a aparador científic, hi va haver, dins l'Hivernacle, una escultura de Campeny, L'edat de pedra, que mostrava un home nu lluitant amb un ós."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Formigó armat pintat




MAMUT / Mammuthus primigenius / Reproducció a escala natural realitzada / l'any 1907 a instància dels membres de / la Junta de Ciències Naturals de / Barcelona; Jaume Almera, Artur Bofill i / Norbert Font i Sagué. / Es tracta d'un mamífer proboscidi / precursor dels elefants actuals. Visqué / durant el Quaternari a diferents llocs / d'Europa. / Aquesta reproducció formava part / d'una idea de principi de segle de / reproduir alguns dels grans animals del / passat al Parc de la Ciutadella / maig de 1996
Mamut al 1915, font:geocaching.com
Més informació:Viquipèdia Mamut
Mamut, font:actualidad.rt.com
Autor
Escultor:Miquel Dalmau
Idea Original:Norbert Font i Sagué
Més informació:Viquipèdia Norbert Font i Sagué
Norbert Font i Sagué, font:viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada