dimecres, 26 de febrer del 2020

Monument al Bogie

"L'element articulat anomenat Bogie per a locomotores, que feia anar alhora dos eixos de rodes que suporten la caixa d'un vehicle ferroviari, va ser fabricat a Barcelona per la companyia MACOSA, fundada el 1947 a partir de la fusió d'una empresa de València i una altra de barcelonina coneguda popularment com Can Girona. En 1989 es va fusionar amb La Maquinista Terrestre y Marítima, per entrar després a formar part del grup GEC-Alstom. La fàbrica de Barcelona, que havia arribat a ocupar una superfície de 140.000 m2 al Poblenou, va ser traslladada el 1991 a Santa Perpètua de Mogoda. Sobre els seus terrenys s'ha construït el parc i urbanització Diagonal Mar i part del Fòrum al Districte de Sant Martí...
... Al 2015 es va inaugurar el Bogie tancat en un gran cub de vidre de 2,70 metres d'alçada a la plaça de Ramon Calsina, al davant de la Torre de les Aigües.
L’escultura transcendeix del seu significat ferroviari original, ja no representa només un avenç de la indústria sinó un monument que recorda el què un dia hi va haver en aquest lloc: la fàbrica Macosa – Can Girona i els seus treballadors. Conjuntament amb la Torre de les Aigües i la Casa de les Vàlvules es converteix en un element de referència urbana a la memòria de l’època industrial del Poblenou, el Manchester català, sobre la que se sustenta tota la plaça."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Vidre, acer corten, formigó, acer inoxidable






Més informació:Viquipèdia Macosa
Fàbrica de Material per a Ferrocarriles i Construcciones SA, Macosa a Poblenou, font:cronicaglobal.elespanol.com
Vagons de trens a Can Girona, font:fotos.arxiuhistoricpoblenou.cat
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada