dimarts, 11 de febrer del 2020

Columna meteorològica i Rellotge de sol

"Josep Ricart i Giralt (1847-1930), professor de matemàtica esfèrica a l'Escola de Nàutica, historiador i meteoròleg, va realitzar juntament amb Josep Fontseré i Mestres (1829-1897) la Columna Meteorològica i la Taula de Distàncies de Barcelona, dos monuments pedagògics que pretenien popularitzar la ciència entre les persones menys il·lustrades. Les raons per aixecar aquests monuments queden perfectament explicades en el llibret que Ricart va publicar el 1885 amb el títol La Columna Meteorológica del Parque de Barcelona:
"Es pues una laudable obra, el procurar por todos los medios, que el pueblo ya adulto, el que no puede asistir á las escuelas, aprenda cuando menos los rudimentos de esta ciencia tan fácil para los que predicen el tiempo en los calendarios, y tan difícil para los sábios de observatorio.
"Este fin es el que se persigue, al levantar en paseos, y otros parages públicos, sencillos monumentos que al llamar la atención del pueblo por sus formas especiales y elegancia, los incita á contemplar los instrumentos anexos, y á leer las planchas esplicativas de aquellos, y su objeto. Así se consigue, que formándose academia ó asamblea popular delante de la columna meteorológica, los más instruidos lean, espliquen y discutan con los más ignorantes, siendo estas conversaciones de pura curiosidad el mejor medio de enseñanza."
La Taula de distàncies entre Barcelona i les ciutats més importants del món és un suport d'estil Beaux Arts amb una placa de marbre negre que fa de taula, amb un punt al mig, amb la llegenda "Barcelona", i els noms d'altres ciutats disposats de manera radial.
Tot i que els seus autors van batejar la primitiva estació meteorològica amb el nom de "columna", en realitat l'altre monument científic és un prisma de pedra blanca, amb els quatre costats orientats cap els punts cardinals. A cada costat hi havia un aparell meteorològic muntat sobre plaques de marbre negre amb textos explicatius, però que no han arribat als nostres dies.
Tanmateix, els coneixem perquè en el citat opuscle, Ricart va transcriure totes les taules i textos que hi havia en el monument. Segons aquest text, al costat sud hi havia una taula explicativa dedicada a la previsió del temps i un baròmetre. Al nord, un hidròmetre de Saussure. A l'est, un termòmetre, i a l'Oest, una taula on: (···) doy los datos más culminantes para que se pueda comprender la relación de grador ó volúmen que hay entre el Sol y la Tierra; siguiendo a continuación la diferencia de horas que se cuentan en las principales capitales al ser mediodía en Barcelona". Aquesta taula estava relacionada amb el rellotge de sol (de tipus equatorial esfèric) que hi ha al capdamunt de la columna, ja que explicava les idees generals del seu funcionament. 
Es va inaugurar el mateix dia que les escultures de les portes d'entrada al parc i el monument a Aribau, el 15 de desembre de 1884." 
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Marbre i Ferro
Columna Meteorológica




Rellotge esfèric de sol

Baròmetre

Termòmetre

Higròmetre
Taula de distàncies
 
Autor
Disseny:Josep Ricart i Giralt y Josep Fontseré i Mestre
Més informació:Viquipèdia Josep Ricart i Giralt
Josep Ricart i  Giralt, font:Viquipèdia
Josep Fontseré i Mestre, font:Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada