divendres, 28 de febrer del 2020

Escultura Matrimoni

"Segurament, mai no s'ha donat el cas que un mateix escultor inauguri tres obres el mateix dia en un sol indret. El diumenge, 12 de novembre de 1967, l'endemà de la festa de Sant Martí, Josep Ricart va veure com això succeïa als peus dels blocs de 15 pisos que la cooperativa d'habitatges Montseny havia aixecat al pont del Treball, al nou barri de la Verneda.
L'obra Matrimoni està constituïda per dues mans sobreposades que formen un bloc compacte vertical.
Aquesta escultura es troba dintre dels conceptes establerts per un corrent de l'estètica lligat a un cert simbolisme expressionista de l'escultura centreeuropea, de les primeres dècades del segle XX, que gira entorn dels postulats propers a Ernst Barlach (1870-1938) i les tipologies formals pròpies de l'escultura commemorativa oficial d'alguns països socialistes, o de règims totalitaris. La conformació de la escultura seria una perllongació en el temps, passant pels lligams d'algunes obres de Berthold produïdes als voltants dels anys seixanta.
Amb aquestes premisses és entesa la formalització per dues mans, una femenina i l'altra masculina. La forma es concreta en uns volums molt simples i uns perfils de línies ben definides, que estableixen unes continuïtats i lligams entre arestes, plans i textures, amb un exercici del predomini de contrastos entre buits i plens, superfícies còncaves i convexes, remarcats encara per unes diferenciacions en els acabats, que fa entrar en joc les tècniques del desbast, i treballat de la matèria i se serveix així de les possibilitats expressives de les textures i la petjada de les diferents eines."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:Pedra





Autor
Escultor:Josep Ricart i Maymir
Més informació:Viquipèdia Josep Ricart i Maymir
Josep Ricart i Maymir, font:Viquipèdia
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada